Запознайте се с тийнейджъра еко-воин, отдаден на рециклирането на ОЕЕО

Запознайте се с тийнейджъра еко-воин, отдаден на рециклирането на ОЕЕО

13 ноември 2023 scroll for more info
             Тувиманю Гаутам основа „Инициативата за нашето отговорно общество в Дубай“, ръководена от студенти инициатива за събиране на излезли от употреба електрически и електронни материали за рециклиране. Той също беше част от Програмата за посланик на климата COP28.

 

      Тувиманю Гаутам, ученик от гимназията, запален по екологичния активизъм, ръководи инициатива с нестопанска цел - ourRSIDubai -  за събиране на електронни отпадъци от прага на жителите и изхвърлянето им в събирателен пункт на компания за рециклиране. Неговият екип от млади студенти доброволци също участва в създаването на кампании за осведомяване. Той говори пред списание Waste & Recycling MEA за мотивацията зад своите инициативи.

 

      Като човек, който обича да води отпред, Гаутам е бил в училищния префектурен съвет през последните осем години и се присъединява към мнението, че човек сам трябва да бъде инструментът на промяната. Той е свързан с отдела за специално образование на своето училище  като Шампион по приобщаване, участвайки доброволно в неговите дейности. „Това е една роля, която наистина ценя“, казва той. Той е запален MUNer и е спечелил много награди в международния модел на Обединените нации.

 

      Въпреки че уменията му блестят в дейности извън класната стая, той успява постоянно да бъде и голмайстор. „Постигнах 95 процента на изпитите на борда на CBSE за 10-ти клас. Бях признат с Наградата на директора като цялостен постижения в училище за годината 2022-23.“

 

      Как балансира училището и доброволческата работа?
„Намирам доброволчеството за полезно изживяване. Очаквам с нетърпение все повече и повече от него и намирам начини да го наместя в графика си. Очевидно наближават изпитите, чувствам се разтегнат, но моят подкрепящ екип е от огромна помощ. Моят съвет към моите връстници би бил – Изберете кауза, към която сте страстни, тогава няма да е напрежение.“
Откъси от интервюто на Тувиманю Гаутам:
           Какво ви вдъхнови да се захванете с доброволческа дейност на толкова млада възраст?


Въпреки че участвам като доброволец в обществени инициативи от детството си, моето екологично доброволческо пътуване започна сериозно, когато проектът ми „Longisense“ беше награден по програмата за млади иноватори на ОАЕ и беше показан на Expo 2020 в павилиона Terra. Устойчивостта беше една от трите основни теми на изложението и представянето му там ме впечатли силно. Като президент на околната среда в училищния префектурен съвет, аз вече участвах и се включвах в множество екологични инициативи. Тогава започнах практическа доброволческа дейност, за да се справя с проблема с безочливото изхвърляне на електронни отпадъци и започнах да ги събирам за отговорно изхвърляне.

 

      Можете ли да ни кажете за конкретен екологичен проблем, към който сте особено запалени и защо той има значение за вас?
Силно съчувствам за нарастващите предизвикателства, причинени от излезлите от употреба електроника и електрически материали. Защо технологичният напредък трябва да води до влошаване на околната среда? Светът днес генерира зашеметяващите 50 милиона тона електронни отпадъци годишно. В доброволческия си опит разбрах, че повечето жители имат искрени намерения да подкрепят устойчивостта и да бъдат отговорни граждани, но не са много способните да го превърнат в действие. Именно тази пропаст между намерение и поведение се опитах да преодолея чрез моята инициатива „ourRSIdubai“.
           Какъв е вашият принос в сектора за управление на отпадъците и рециклиране? Какво представлява „Инициативата за нашето отговорно общество, Дубай“?
През ноември 2021 г. започнах да създавам информираност относно необходимостта от отговорно изхвърляне на излезлите от употреба електронни и електрически елементи в моята жилищна общност чрез социални групи в общността. За да внедря навика за разделяне на електронните отпадъци от обикновените боклуци, аз се включих доброволно да събирам излезли от употреба електрически и електронни материали от прага на жителите и да ги изхвърлям в събирателен пункт на компания за рециклиране. Отговорът беше толкова огромен, че през първите три месеца закарах стотици килограми електронни отпадъци до пункта за събиране на Sustainable City на EFATE. Тъй като много младежи също искаха да подкрепят каузата и процеса, аз основах „Инициативата за нашето отговорно общество, Дубай“, ръководена от студенти инициатива с нестопанска цел.
През последните две години се превърнахме в група от повече от 20 активни доброволци в ОАЕ и много непреки доброволци, които подкрепят, когато и когато възникне необходимост. ourRSIdubai получи статут на студентски партньор на EFATE и наскоро започнахме да си сътрудничим и с YFC (Yes Full Circle Solutions).
Разрешено ни е да поставим постоянни кошчета за електронни отпадъци в някои жилищни общности, офиси и училища. Ние също провеждаме кампании за устойчивост (Кажете „Да на устойчивото бъдеще“, рециклиране на стара хартия, обучение на персонала на съоръжението за необходимостта от разделяне на електронните отпадъци и обучение на еко-войни) лично от време на време. В нашата социална мрежа сме профилирали водещи личности и организации в областта на екологичната устойчивост.
В момента работим върху разработването на приложение - нашето приложение RSI - което ще осигури тристранно партньорство между общността, доброволците и компаниите за рециклиране. Версията за Android е почти готова и скоро ще бъде пусната в Google Play Store и последвана от Apple App Store.
                 Как се ангажирате с вашата общност, за да насърчите другите, особено младите хора, да предприемат действия за околната среда?
Моята ангажираност с общността е пряка, както и чрез екип от доброволци. Студентите-доброволци се наставляват и им се предават материали, за да създадат информираност за необходимостта да бъдат устойчиви в техния непосредствен социален кръг и групи от общността. Тези доброволци също участват във всички наши кампании и акции на RSIdubai. Чрез това практическо участие те научават много за проблемите на околната среда и стават по-уверени да говорят за тях. нашият екип на RSIdubai открива, че „ученето чрез правене“ работи най-добре за младежите.
               Какъв беше вашият опит в Програмата за посланици на климата за COP 28?
Програмата „Посланик на климата“, проведена под егидата на Министерството на изменението на климата и околната среда, ми помогна да изпитам от първа ръка какво се случва на Конференцията на страните (COP). Осъзнах как изменението на климата влияе по различен начин на различните страни и необходимостта от намиране на персонализирани решения за тях. Участието в дискусии като преговарящ за климата наистина беше ценен опит в моето екологично пътуване. Вълнуващо е да можеш да разбереш как са оформени политиките, колко разнообразни перспективи трябва да бъдат вградени в тях и как трябва да се превърнат в реалност.
                Председателството на COP 28 стартира Международната програма за младежки делегати по въпросите на климата, за да гарантира, че перспективите на младите хора са в основата на глобалната политика за изменението на климата. Според вас, как младите хора могат да допринесат ефективно за глобалните усилия в борбата с изменението на климата и други екологични проблеми?
Младежта по света винаги е била в челните редици на осъществяването на промяна. Те са и най-готовите да експериментират и да се поправят. Най-лесният начин за младите хора да смекчат изменението на климата е сами да направят устойчив избор и да създадат информираност за това в техния близък и по-голям кръг. По-лесно е да издавате силни звуци, но много по-смислено е първо да започнете да оправяте нещата.
              Как си представяте бъдещето на младежкия активизъм?
Смятам, че моето поколение е доста съсредоточено и балансирано в мирогледа си. Това може да е резултат от много широкото и по-бързо излагане на промени, на които сме свидетели. Твърдо съм убеден, че това ще бъде поколение, което ще защитава, ще се включи и ще работи за каузата, в която вярва.

 

Източник:

https://www.wasterecyclingmea.com/news/weee-recycling/meet-the-teen-eco-warrior-committed-to-recycling-weee

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.