Как да различим биопластмасите от обикновените пластмаси?

Как да различим биопластмасите от обикновените пластмаси?

04 септември 2024 scroll for more info

Пластмасите са неизменна част от нашето ежедневие, но нарастващото замърсяване на околната среда ни кара да търсим по-устойчиви алтернативи. Една от тези алтернативи са биопластмасите, които се произвеждат от възобновяеми ресурси и често имат различни екологични предимства. Въпреки това, различаването на биопластмасите от обикновените пластмаси може да бъде предизвикателство, тъй като визуално те изглеждат почти еднакво. В тази статия ще разгледаме как да разпознаем биопластмасите и какво трябва да знаем за тях.

 

Какво представляват биопластмасите?

Биопластмасите са вид пластмаси, които се произвеждат от възобновяеми биологични ресурси като царевица, захарна тръстика, картофи или водорасли. Те могат да бъдат биоразградими или компостируеми, но не всички биопластмаси имат тези свойства. Някои от тях се разграждат в специфични условия, докато други са предназначени да се използват по същия начин като традиционните пластмаси, но без да се натрупват в околната среда.

Bio-Degradable Packing Solutions – PrimeTrims

Основни начини за различаване на биопластмасите от обикновените пластмаси

1. Проверка на етикетите и маркировките

Един от най-лесните начини да различим биопластмасите от обикновените пластмаси е чрез проверка на етикетите и маркировките върху продукта или опаковката. Биопластмасите често имат специфични обозначения, които показват техния произход и свойства. Някои от тези маркировки включват:

- PLA (Полилактидна киселина): Често използвана биопластмаса, произведена от царевица или захарна тръстика. Обикновено е маркирана с код „7“ за други пластмаси или с абревиатурата „PLA“.

- PBS (Полибутилен сукцинат): Биоразградима пластмаса, която може да бъде произведена от възобновяеми източници.

- Биоразградими маркировки: Някои биопластмаси имат символи, които показват, че са биоразградими или компостируеми, като например „OK Compost“ или „Seedling“ (зелено растение).

 

2. Материал на изработката

Ако имате достъп до информация за материала, използван за производството на даден продукт, това може да ви помогне да разпознаете дали той е направен от биопластмаса. Например, продукти, изработени от царевично нишесте, захарна тръстика или други биомаси, често се считат за биопластмасови.

 

3. Описания и сертификати

Много компании, които произвеждат или използват биопластмаси, отбелязват това в описанията на своите продукти. Четенето на етикетите и описанията на продуктите може да ви даде ясна представа дали става въпрос за биопластмаса. Сертификати за компостируемост или биоразградимост, издадени от признати организации като TÜV Austria или BPI (Biodegradable Products Institute), също могат да послужат като индикатор.

 

4. Тест за горене

Макар че този метод не е препоръчителен за обикновените потребители, в лабораторни условия биопластмасите могат да се различат чрез изгаряне. При горене биопластмасите от PLA например излъчват сладък мирис, напомнящ на царевица, докато традиционните пластмаси имат по-остра миризма на химикали. Важно е да се отбележи, че този метод не е безопасен и не трябва да се използва извън контролирани условия.

 

5. Контейнерите за рециклиране

В някои случаи контейнерите за събиране на отпадъци могат да бъдат обозначени специално за биопластмаси. Например, компостируемите биопластмаси обикновено трябва да се изхвърлят в контейнери за органични отпадъци, докато некомпостируемите биопластмаси могат да се събират за рециклиране. Това е особено валидно в страни или региони, където има добре развита система за управление на отпадъците.

Biodegradable Material PLA+Pbs Flexural Plastic Products with High ...

 

Предизвикателства при различаването на биопластмасите

Въпреки гореописаните методи, различаването на биопластмасите от обикновените пластмаси остава предизвикателство поради няколко причини:

1. Липса на стандартизация: В момента няма универсална система за етикетиране на биопластмасите, което може да затрудни потребителите да ги разпознаят.

2. Смесване с обикновени пластмаси: Някои продукти могат да съдържат смес от биопластмаси и традиционни пластмаси, което прави разпознаването им още по-трудно.

3. Неправилна информация: В някои случаи продукти могат да бъдат обозначени като „био“, въпреки че съдържат само малък процент биопластмаси или въобще не са биоразградими.

 

Различаването на биопластмасите от обикновените пластмаси може да бъде предизвикателство, но с правилната информация и внимание към детайлите, това е напълно възможно. Важно е да се проверяват етикетите и маркировките, да се търси информация за материала и да се следват местните указания за рециклиране. С нарастващото търсене на устойчиви материали и продукти, биопластмасите ще стават все по-разпространени, което изисква и по-добра информираност от страна на потребителите.

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.