Втори живот: предефиниране на пластмасовите отпадъци

Втори живот: предефиниране на пластмасовите отпадъци

19 май 2023 scroll for more info

Наистина ли пластмасовите отпадъци са отпадъци? Или може да е ценен ресурс? В Европа само малка част от пластмасовите отпадъци се рециклират. Има спешна нужда от увеличаване на процента на рециклиране: чрез предефиниране на пластмасовите отпадъци.

 

  

   Изабела Тонако 18 май 2022 г

 

 

 

       Нека поговорим за ефективността. Ефективността не е нова тема за бизнеса. Всеки бизнес лидер обича ефективността и го прави от десетилетия: постигане на върхова производителност, минимизиране на входовете, максимизиране на продукцията. Ефективността предлага предизвикателство, осигурява конкурентни предимства и стимулира финансовите резултати. Безсмислено от бизнес гледна точка.

      Осъзнаването на изменението на климата и проблемите на околната среда доведе до появата на друго измерение на ефективността: минимизиране на въздействието върху нашата планета чрез по-ефективно използване на ресурсите. Този път мотиваторът не са толкова финансовите резултати, колкото устойчивостта. Ефективното използване на ресурсите е в основата на трансформацията на климата.

      В полимерната индустрия все още има стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да стане по-ефективна по отношение на ресурсите. Стотици милиони тонове пластмасови отпадъци се генерират всяка година и тези пластмасови отпадъци в момента най-често завършват в изгаряне или депа. С други думи: изхвърлете го или го изгорете и свършете с него. Няма ресурсна ефективност в това.

      И все пак възприятието в ежедневния живот на потребителите е различно: носенето на нашите празни пластмасови бутилки обратно в супермаркета и разделянето на пластмасовите отпадъци у дома ни кара да се чувстваме като ефективни супергерои за рециклиране. И докато се нуждаем от приноса на всеки за рециклиране на пластмасови отпадъци и други материали и правенето на каквото можем в ежедневието ни осигурява ползи за нашето общество като цяло, реалността е, че само много малко от нашите пластмасови отпадъци действително се рециклират . В Европа 30% от пластмасовите отпадъци се събират за рециклиране, но само 10% в крайна сметка се рециклират. За тези 10% има втори живот. За останалите 90% краят на живота на продукта означава край на употребата на материала.

      Последствието: За всеки нов продукт трябва да използваме нови материали – а в случая с полимерите това означава най-вече извличане на първични изкопаеми ресурси. Въпреки че изкопаемите ресурси са широко достъпни и използвани, те оказват влияние върху устойчивостта в баланса. С всеки литър използван суров петрол добавяме нов въглерод към системата. След като изпълни целта си, този нов въглерод в крайна сметка завършва като CO2 в атмосферата. Трябва да се справим с това.

     Един от начините за спиране на пластмасовите отпадъци би бил пълното изоставяне на полимерите. И все пак полимерите са необходими в много приложения и следователно са много ценни продукти. Има продукти за употреба в хранителната и фармацевтичната промишленост, където полимерите са много трудни за замяна. Освен ако не искаме да върнем назад технологичния прогрес, трябва да намерим по-устойчиви решения - и нефтохимическата промишленост играе ключова роля в това. Трябва да преосмислим нашите вериги за стойност и да намерим начини да извлечем максимума от материалите, като използваме нашите ресурси отново и отново: трябва да дадем възможност за кръгова икономика за полимерите.

      Идеите са прости: превърнете отпадъците в ценен ресурс, който да замени изкопаемите ресурси. Вместо да добавяме нов въглерод към системата, можем да циркулираме съществуващия въглерод отново и отново. Въпреки че е изключително важно да се увеличат значително нивата на рециклиране, ще бъде трудно да се достигнат 100%. Ние обаче имаме предимство на наша страна: естественият въглероден цикъл на нашата планета ни позволява да използваме възобновяеми въглеродни източници, за да намалим празнината. Използването на био базирани източници на въглерод гарантира, че към кръга не се добавя допълнителен въглерод. Комбинацията от възобновяем и рециклиран въглерод ще ни позволи в крайна сметка да превърнем нашите линейни вериги за стойност в кръгови.

      По този начин създаваме втори живот за материалите, които използваме, издигайки ефективността на ресурсите и устойчивостта в полимерната индустрия на следващото ниво. Това ще изисква постоянство и увереност. Трябва да бъдем достатъчно смели и да се справим с предизвикателството, което е едновременно борба с пластмасовите отпадъци и изменението на климата. Това са предизвикателства, които няма да изчезнат, освен ако не ги накараме да изчезнат.

 

 

Източник:

 

https://journeytozerostories.neste.com/plastics/second-life-redefining-plastic-waste#28632c6f

 

 

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.