Тези региони произвеждат много въглеродни емисии - ето какво планират да направят по въпроса

Тези региони произвеждат много въглеродни емисии - ето какво планират да направят по въпроса

22 септември 2022 scroll for more info

 

  • Чистата енергия съставлява 67% от новия капацитет за производство на електроенергия в САЩ през първата половина на 2022 г., според Федералната комисия за енергийно регулиране.
  • Други големи източници на CO2 като Китай и Европейския съюз също инвестират сериозно във възобновяема енергия като слънчева и вятърна енергия.
  • Международната агенция по енергетика обаче казва, че годишните инвестиции в чиста енергия ще трябва да се утроят до 2030 г., ако светът иска да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г.

 

Около една трета от световния капацитет за производство на електроенергия в момента идва от нисковъглеродни източници, като 26% от възобновяеми източници и около 10% от ядрена енергия. Останалите две трети идват от изкопаеми горива, отделящи парникови газове, като въглища, газ и нефт.

Възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и хидроенергия трябва да станат много по-голяма част от глобалния енергиен микс, ако правителствата по света искат да изпълнят ангажиментите си за нулева нетна енергия.

Съгласуваните действия от страните и блоковете с най-големи емисии като САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС) ще бъдат от решаващо значение. И така, как инвестират в чиста енергия?

 

https://assets.weforum.org/editor/IcoZxjh0baNwz6k4yMpignbvwnP87qcTjTFTdjLGm_o.png

Около една трета от световното производство на електроенергия идва от нисковъглеродни източници. Изображение: Нашият свят в данни

 

 

САЩ увеличават производството на чиста електроенергия

Чистата енергия представлява 67% от новите мощности за производство на електроенергия в САЩ през първата половина на 2022 г., според нови данни, публикувани от Федералната комисия за енергийно регулиране (FERC).

Вятърната и слънчевата енергия допринесоха за лъвския дял от микса, като геотермалната енергия, водната енергия и биомасата съставляват баланса. Останалите нови мощности за производство на електроенергия идват главно от газ и въглища.

Възобновяемата енергия сега съставлява 26,74% от общия наличен инсталиран генериращ капацитет в САЩ. Това се сравнява с 19,7% преди пет години и 14,76% преди десетилетие.

 

https://assets.weforum.org/editor/-BtlOCTfAwQ8JnIfp375qG2GIPnghkUHfE_SKnpbcD4.png

Чистата енергия осигурява почти 27% от общия наличен производствен капацитет в САЩ. Изображение: FERC

 

Президентът Джо Байдън подписа най-големия климатичен пакет в САЩ този месец, докато се надпреварва да постигне целта на страната за намаляване на въглеродните емисии от 40% до 2030 г. Законът за намаляване на инфлацията ще осигури инвестиция от 369 милиарда долара в производство на чиста вътрешна енергия.

Допълнителни 60 милиарда долара ще бъдат отпуснати за създаване на милиони работни места в чисто производство. Законопроектът също така включва данъчни кредити и отстъпки, за да помогне за намаляване на разходите за закупуване на електрически превозни средства и инсталиране на слънчеви панели и термопомпи в домовете.

 

Стремежът на Китай към растеж на чиста енергия

Китай също така стимулира производството на възобновяема енергия, докато се опитва да постигне целите си в областта на климата и също така да намали зависимостта от външни енергийни доставки. Страната е настроена да инсталира рекордните 156 гигавата (GW) вятърни турбини и слънчеви панели до края на 2022 г. Това представлява скок от 25% спрямо предишния рекорд, поставен през 2021 г., според Bloomberg, който съобщава, че Китай е добавил около 35 гигавата вятърни и слънчеви мощности през първата половина на 2022 г. Очаква се повече, тъй като властите и частният сектор се опитват да постигнат годишните цели.

Президентът Си Дзинпин обеща да осигури пик на емисиите преди 2030 г. и Китай да постигне нетна нулева въглеродна неутралност до 2060 г.

 

https://assets.weforum.org/editor/aHZqQvcTeUKngBGHkHEKWfyzhhG_AnHMM3oFOTRQyM8.jpg

Китай е водещ в света по капацитет за възобновяема енергия. Изображение: МАЕ

 

Европа се надпреварва да се откачи от руската енергия

ЕС беше вторият по големина пазар след Китай по отношение на увеличен капацитет за възобновяема енергия, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

ЕС заяви решимостта си да сложи край на зависимостта от руските енергийни доставки преди 2030 г. Неговият план REPower EU включва изразходване на около 200 милиарда долара от сега до 2027 г. за ускоряване на производството на възобновяема енергия. Част от плана е да се удвои капацитетът на слънчевата енергия в Европа до 2025 г., което да я превърне в най-бързо развиващия се източник на енергия в ЕС.

Стратегията на ЕС за слънчева енергия има за цел да пусне онлайн повече от 320 GW новоинсталирана слънчева енергия до 2025 г., над два пъти повече от сегашното ниво, и да я увеличи до почти 600 GW до 2030 г.

 

Слънчевата енергия води бързането за възобновяеми източници

МAЕ казва, че капацитетът за възобновяема енергия се очаква да се увеличи в световен мащаб с 8% през 2022 г., като слънчевата енергия ще представлява 60% от това увеличение. В него се казва, че силната политическа среда както в Китай, така и в ЕС води до по-бързо разгръщане на големи проекти.

Допълнителната световна офшорна вятърна енергия ще се удвои през 2022 г. в сравнение с 2020 г., като се очаква Китай да има най-големия капацитет в света до края на тази година. Въпреки това организацията казва, че се очаква глобалните добавки за възобновяеми мощности да останат стабилни през 2023 г. в сравнение с 2022 г., освен ако не бъдат приложени нови и по-строги политики.

Но за да се достигнат нулеви нетни емисии до 2050 г., годишните инвестиции в чиста енергия в световен мащаб ще трябва да се утроят до 2030 г. до около 4 трилиона долара. Световните индустрии изостават от целите и надеждните данни ще бъдат ключови в сложния процес на декарбонизация, казва Световният икономически форум. Неговият Net-Zero Industry Tracker 2022, разработен с консултантската фирма Accenture, има за цел да предостави „здрава междуиндустриална платформа, която ще проследява пътуванията на секторите“.

 

 

 

 

 

 

Източник: 

https://www.weforum.org/agenda/2022/08/electricity-capacity-power-renewable/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.