Нови общоевропейски правила за опаковане

Нови общоевропейски правила за опаковане

06 март 2023 scroll for more info

Европейската комисия има за цел да сложи край на разточителните опаковки и
да насърчи повторната употреба и рециклирането с ревизираните правила

     Европейската комисия предлага нови общоевропейски правила относно опаковките, за да се
справи с постоянно нарастващия източник на отпадъци и на разочарованието на потребителите.
Средно всеки европеец генерира почти 180 кг отпадъци от опаковки годишно. Опаковките са един
от основните потребители на първични материали, тъй като 40% от пластмасите и 50% от
хартията, използвани в ЕС, са предназначени за опаковане. Без предприемане на действия ЕС ще
види още 19% увеличение на отпадъците от опаковки до 2030 г., а на отпадъците от пластмасови
опаковки дори увеличение с 46%.


     Новите правила имат за цел да спрат тази тенденция. За потребителите те ще осигурят
опции за опаковане за многократна употреба, ще се отърват от ненужните опаковки, ще ограничат
свръхопаковането и ще предоставят ясни етикети в подкрепа на правилното рециклиране. За
индустрията те ще създадат нови бизнес възможности, особено за по-малките компании, ще намалят нуждата от първични материали, ще увеличат капацитета за рециклиране на Европа, както и ще направят Европа по-малко зависима от първичните ресурси и външните доставчици. Те ще насочат сектора на опаковките към климатична неутралност до 2050 г.


     Комисията също така внася яснота на потребителите и промишлеността относно пластмасите на биологична основа, компостируемите и биоразградимите пластмаси: като определя за кои приложения тези пластмаси са наистина полезни за околната среда и как трябва да бъдат проектирани, изхвърляни и рециклирани.


     Предложенията са ключови градивни елементи на Плана за действие за кръгова икономика на Европейския зелен пакт и неговата цел да превърне устойчивите продукти в норма. Те също така отговарят на конкретни искания на европейците, изразени на Конференцията за бъдещето на Европа.


Предотвратяване на отпадъците от опаковки, увеличаване на повторната
употреба и повторно пълнене и превръщане на всички опаковки в рециклируеми до
2030 г.


     Предложеното преразглеждане на законодателството на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки има три основни цели. Първо, за предотвратяване на генерирането на отпадъци от опаковки: намалете ги в количество, ограничете ненужните опаковки и насърчете решения за многократна употреба и многократно зареждане. Второ, за насърчаване на висококачественото („затворен цикъл“) рециклиране: направете всички опаковки на пазара на ЕС рециклируеми по икономически жизнеспособен начин до 2030 г. И накрая, за намаляване на нуждата от първични природни ресурси и създаване на добре функциониращ пазар за вторични суровини, увеличаване на използването на рециклирана пластмаса в опаковките чрез задължителни цели.

 

  •    Основната цел е да се намалят отпадъците от опаковки с 15% до 2040 г. на държава членка на глава от населението в сравнение с 2018 г. Това би довело до общо намаляване на отпадъците в ЕС с около 37% в сравнение със сценарий без промяна на законодателството. Това ще се случи както чрез повторна употреба, така и чрез рециклиране. За да насърчат повторната употреба или повторното пълнене на опаковките, които са намалели рязко през последните 20 години, компаниите ще трябва да предложат определен процент от продуктите си на потребителите в опаковки за многократна употреба или повторно пълнене, например напитки за вкъщи и доставки на храна или електронна търговия. Ще има и известна стандартизация на форматите на опаковките и ясно етикетиране на опаковките за многократна употреба.
  • За справяне с очевидно ненужните опаковки ще бъдат забранени определени форми на опаковки, например опаковки за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторанти и кафенета, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, миниатюрни бутилки от шампоан и други миниатюрни опаковки в хотели.
  •  Много мерки имат за цел опаковките да станат напълно рециклируеми до 2030 г. Това включва определяне на критерии за дизайн на опаковките; създаване на системи за задължително връщане на депозити за пластмасови бутилки и алуминиеви кутии; и изясняване кои много ограничени видове опаковки трябва да бъдат компостируеми, така че потребителите да могат да ги изхвърлят на биологични отпадъци.
  • Ще има и задължителни ставки за рециклирано съдържание, което производителите трябва да включват в новите пластмасови опаковки. Това ще помогне за превръщането на рециклираната пластмаса в ценна суровина – както вече беше показано от примера на PET бутилките в контекста на Директивата за пластмасите за еднократна употреба.

     Предложението ще изчисти объркването относно това коя опаковка към коя кошче за рециклиране принадлежи. Всяка опаковка ще носи етикет, показващ от какво е направена опаковката и в кой отпадъчен поток трябва да отиде. Контейнерите за събиране на отпадъци ще носят същите етикети. Едни и същи символи ще се използват навсякъде в ЕС.

     До 2030 г. предложените мерки ще намалят емисиите на парникови газове от опаковките до 43 милиона тона в сравнение с 66 милиона тона, ако законодателството не бъде променено – намалението е приблизително колкото годишните емисии на Хърватия. Използването на вода ще бъде намалено с 1,1 милиона m3. Разходите за екологични щети за икономиката и обществото ще бъдат намалени с 6,4 милиарда евро спрямо базовата 2030 г.


     Индустриите за опаковки за еднократна употреба ще трябва да инвестират в преход, но цялостното въздействие върху икономиката и създаването на работни места в ЕС е положително. Само стимулирането на повторното използване се очаква да доведе до повече от 600 000 работни места в сектора на повторното използване до 2030 г., много от които в местни малки и средни компании. Очакваме много иновации в решенията за опаковане, което да ги направи удобни за
намаляване, повторна употреба и рециклиране. Очаква се мерките също така да спестят пари: всеки европеец може да спести почти 100 евро на година, ако предприятията прехвърлят спестяванията на потребителите.


Изчистване на объркването около биоразградими и компостируеми пластмаси

 

     Употребата и производството на биоразградими и компостируеми пластмаси непрекъснато нараства. Трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да може тези пластмаси да имат положително въздействие върху околната среда, вместо да влошават замърсяването с пластмаси, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие.


     Новата рамка на Комисията изяснява по какъв начин тези пластмаси могат да бъдат част от едно устойчиво бъдеще.


     Биомасата, използвана за производството на пластмаси на биологична основа, трябва да бъде добита по устойчив начин, без да навреди на околната среда и в съответствие с принципа на „каскадно използване на биомаса“: производителите трябва да дадат приоритет на използването на органични отпадъци и странични продукти като суровина. Освен това, за да се борят с „зеленото измиване“ и да избегнат подвеждането на потребителите, производителите трябва да избягват общи претенции за пластмасови продукти като „биопластмаси“ и „биобазирани“. Когато комуникират относно съдържание на биооснова, производителите трябва да се позовават на точния и измерим дял на съдържанието на биооснована пластмаса в продукта (например: „продуктът съдържа 50% съдържание на биооснована пластмаса“).
     Към биоразградимите пластмаси трябва да се подхожда внимателно. Те имат своето място в едно устойчиво бъдеще, но трябва да бъдат насочени към конкретни приложения, където техните ползи за околната среда и стойността им за кръговата икономика са доказани. Биоразградимите пластмаси в никакъв случай не трябва да предоставят разрешение за изхвърляне на отпадъци. Освен това те трябва да бъдат етикетирани, за да покажат колко време ще им отнеме биоразграждането, при какви обстоятелства и в каква среда. За продуктите, които има вероятност да бъдат изхвърляни, включително тези, обхванати от Директивата за пластмасите за еднократна употреба, не може да се твърди, че са или етикетирани като биоразградими.
     Индустриално компостируемите пластмаси трябва да се използват само когато носят
ползи за околната среда, не влияят отрицателно на качеството на компоста и когато има подходяща
система за събиране и третиране на биологични отпадъци. Индустриално компостираните
опаковки ще бъдат разрешени само за пакетчета чай, филтърни капсули и подложки за кафе,
стикери за плодове и зеленчуци и много леки найлонови торбички. Продуктите винаги трябва да
посочват, че са сертифицирани за промишлено компостиране в съответствие със стандартите на
ЕС.


Следващи стъпки


     Предложението относно опаковките и отпадъците от опаковки сега ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура.

     Политическата рамка за биоразградими и компостируеми пластмаси на биологична основа ще ръководи бъдещата работа на ЕС по този въпрос, например изискванията за екодизайн за устойчиви продукти, програми за финансиране и международни дискусии. Комисията насърчава гражданите, публичните органи и бизнеса да използват тази рамка в своите политики, инвестиции или решения за покупка.


Заден план


     Стоките се нуждаят от опаковка, за да бъдат защитени и безопасно транспортирани, но опаковките и отпадъците от опаковки оказват значително въздействие върху околната среда и използването на първични материали. Количеството отпадъци от опаковки нараства, често с по- бързи темпове от БВП. Отпадъците от опаковки се увеличиха с повече от 20% през последните 10 години в ЕС и се прогнозира да скочат с още 19% до 2030 г., ако не се предприемат действия.


     Биологично базирани, биоразградими и компостируеми пластмаси се появяват в нашето ежедневие като алтернативи на конвенционалните пластмаси. Гражданите могат да ги намерят например в опаковките, потребителските стоки и текстила, както и в други сектори. Тъй като се наричат „био“, потребителите имат усещането, че те непременно са полезни за околната среда. Това обаче е вярно само до известна степен.


     Днешният пакет, насочен към тези проблеми, следва първия пакет от мерки за кръговата икономика, приет през март 2022 г. Той включва новия Регламент за екодизайн за устойчиви продукти, Стратегията на ЕС за устойчив и кръгъл текстил и предлага нови мерки за овластяване на потребителите и им позволява да играят по-пълна роля в зеления преход.

 

Източник:

https://www.wasterecyclingmea.com/news/sustainable-packaging/new-eu-wide-rules-on-packaging-coming-soon

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.