Търсенето на тъкани през 2022 г. се съживи в повечето региони, но Китай не отговори на очакванията

15 февруари 2024 scroll for more info
Според знанията на Fastmarkets и наличните статистически актуализации, глобалното потребление на тъкани се върна към нормалното в много региони през 2022 г., но имаше изключение – Китай
Ключови точки:
В Западна Европа 2022 г. беше година на положително възстановяване. Потреблението на тъкани възлиза на повече от 7 милиона тона, изкачвайки се над нивото от 2020 г. и показвайки силен ръст от почти 3,4% спрямо 2021 г.
В Китай нашата предварителна информация предполага, че ръстът на потреблението е бил много слаб, оставайки под 2% през 2022 г. Това е голяма изненада, като се има предвид, че очаквахме растеж от около 6,5-7,0%, спад от 11% през 2021 г. и под дългосрочния срочна тенденция на растеж
Потреблението на тъкани в Далечния изток на Азия показа добър среден темп на растеж от 4,5% през 2022 г., въпреки лекото свиване на най-големия пазар, Южна Корея. Но други страни – като Индонезия, Индия, Филипините, Тайван, Тайланд и Виетнам – подкрепиха регионалния растеж
Глобалният пазар на тъкани преживя изключителна турбуленция през последните няколко години, причинена от пандемията Covid-19, бушуваща на всички континенти през 2020-21 г. При първата вирусна вълна в началото на 2020 г. паническото купуване и натрупването на продукти доведе до силни продажби и значително увеличение на запасите от много домакински нужди, включително тоалетна хартия и други продукти за тишу, докато бизнесът с далеч от дома (AfH) се срина, защото на блокировки, работа в домашния офис и ограничен обществен и развлекателен трафик. Статистически това доведе до изключителен глобален темп на растеж на потреблението на тъкани от 5,8% през 2020 г., което е рекордно високият темп в 30-годишната му история.
Но това, което върви нагоре, трябва и да пада. Това до голяма степен беше така през 2021 г., когато нашите данни показват спад в потреблението на тъкани в много региони, включително Северна Америка, Западна Европа, Близкия и Средния изток, Япония и Океания, въпреки че Латинска Америка беше стабилна. Но много силният растеж от почти 11% в Китай спаси глобалното търсене от нулевия растеж, който очаквахме; крайният резултат за растеж на потреблението на тъкани през 2021 г. е 0,7%.
Потреблението на тъкани беше повлияно от сектора далеч от дома
Този бавен растеж се дължеше главно на намаляването на запасите както в домакинските килери, така и през цялата дистрибуторска верига, което означава по-слаби продажби на дребно, а AfH секторът все още беше далеч от пълно възстановяване. Но комбинираният ръст от тези две години беше 3,2% годишно, което е много нормален ръст в световното потребление на тъкани. Това може да се тълкува като означаващо, че действителното потребление на тъкани е засегнато само в сектора на AfH и действителното потребление от домакинствата остава доста стабилно, тъй като вариацията в растежа се дължи само на факта, че не можем да измерим промените в запасите и трябва да използваме видимото потребление за измерване на потреблението.
Очаквахме, че глобалното потребление на тъкани ще се върне към своята дългосрочна линия на растеж от 3,3-3,4% годишно през 2022 г. Според настоящите ни познания и наличните статистически актуализации потреблението на тъкани наистина се върна към нормалното в много региони, но имаше изключение – Китай, където нашата предварителна информация предполага, че ръстът на потреблението е бил много слаб, оставайки под 2% през 2022 г. Това е голяма изненада, като се има предвид, че очаквахме растеж от около 6,5-7,0%, спад от 11% през 2021 г. и по-долу дългосрочната тенденция на растеж.
С този очакван темп на растеж за Китай глобалното потребление на тъкани щеше да нарасне с 3,8% и 2022 г. щеше да бъде силна година. Но сега, ако приемем, че нашите данни за Китай ще останат толкова слаби, когато годишният доклад на Китайската национална асоциация за производство на хартия за домакински цели (CNHPIA) ще бъде публикуван по-късно през второто тримесечие, световното потребление на салфетки е нараснало само с 2,5% през 2022 г. Това показва колко голям е ефектът от развитието на най-големия пазар на тъкани в света върху средния глобален темп на растеж. Световното потребление на тъкани е нараснало до 44,4 милиона тона през 2022 г. от 43,3 милиона тона през 2021 г., според текущите ни данни.
Потреблението на тъкани е нараснало с 1,5% в Северна Америка през 2022 г
В Северна Америка нашите цифри са практически окончателни, като са възможни само незначителни ревизии в статистиката за външната търговия. Все пак всякакви подобни ревизии няма да променят нашето заключение, че северноамериканският пазар се е върнал към нормални условия и пазарът на AfH се е възстановил напълно във всички сегменти, с изключение на офисите, през 2022 г. Работата от вкъщи отчасти продължава и броят на служителите, работещи в офисите може никога да не се върнат до ниво над нивото от 75%, наблюдавано преди пандемията. В домашния сектор по-високите цени на продуктите от тишу ограничават растежа, като потребителите купуват по-малки размери опаковки и преминават към нормални или по-ниски нива на запаси. Като цяло и по отношение на обема потреблението на тъкани е нараснало с 1,5% в Северна Америка през 2022 г. след срив от 6,5% през 2021 г. Но обемът на потреблението все още е с около 5% под рекордното ниво от 2020 г.
В Западна Европа 2022 г. беше година на положително възстановяване. Потреблението на тъкани възлиза на повече от 7 милиона тона, изкачвайки се над нивото от 2020 г. и показвайки силен ръст от почти 3,4% спрямо 2021 г. Секторът на AfH се завръща и е в почти пълна сила, докато потребителският сектор продължава бавното си движение. Пазарът в Обединеното кралство показа силен растеж, което е донякъде изненадващо, но в крайна сметка по-голямата част от този растеж беше просто връщане към нивото отпреди пандемията.

Източник: https://www.fastmarkets.com/insights/tissue-demand-revived-globally-but-china-weak-in-2022/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.