Новата опаковка на Pringles с основа от хартиени влакна - претендира за „100%“ рециклируемост.

Новата опаковка на Pringles с основа от хартиени влакна - претендира за „100%“ рециклируемост.

22 август 2023 scroll for more info

 

     90% от хартиена опаковка е разработена за чипс Pringles в сътрудничество между Fost Plus и Белгийските инженерни и научноизследователски екипи в Kellogg’s, с цел пълна рециклируемост.


 

     Стоманената основа, вградена в предишните опаковки, е заменена с алтернатива от хартиени влакна, която е запечатана към дъното на опаковката. Като такава, опаковката е съвместима с рециклирането на хартия и картон, след като пластмасовото покритие е отстранено; покритието може да се рециклира в PMD bag на свой ред.

Новата опаковката е напълно херметична и предлага 15-месечен срок на годност за чипса преди отваряне.


 

      Нови машини ще бъдат инсталирани на всички производствени линии за опаковките на Pringles в Мехелен, Белгия. Очаква се те да произвеждат над един милиард запечатани тръби Pringles всяка година, като технологията се очаква да бъде въведена във всички производствени линии на Pringles в Европа през следващите години – изискваща инвестиция от над 100 милиона евро, според компанията.


 

     „Като част от нашата програма ESG Better Days работихме усилено, за да подобрим нашия отпечатък върху околната среда“, обяснява Йохан Ван Батенбург, директор на фабриката на Pringles в Мехелен. „Рециклируемата опаковка на Pringles е още една стъпка към устойчивото опаковане. Научихме от теста, проведен през 2020 г., че потребителите одобряват новата хартиена тръба и затова нямаме търпение да я представим на белгийския пазар.“


 

     Wim Geens, управляващ директор на Fost Plus, добавя: „Старата опаковка беше направена от различни материали (хартиена тръба с метално дъно), които не можеха да бъдат отделени от потребителя, което затрудни процеса на рециклиране. Новата опаковка решава този проблем.“


 

      „Горди сме, че можем да подкрепяме и съветваме компаниите при разработването на по-рециклируеми опаковки. Важно е да споменем, че картонът е един от най-рециклираните опаковъчни материали в Белгия: 92% от опаковките от картон са били рециклирани само през 2021 г.“


 

     PepsiCo преди това изпробва хартиени външни опаковки за вкусовете на морска сол и сирене и лук на своите шест опаковки Walkers Baked – ход, целящ постепенно премахване на пластмасата и увеличаване на процента на рециклиране.


 

     Това беше последвано от изпитание за мултиопаковки без торбички за гамата Walkers Snack A Jacks. Рециклируемата подобна на лента, внедрена в опаковката, се надява да намали употребата на пластмаса с 86% в сравнение с предишния дизайн на външната опаковка.

     Междувременно Burts Snacks внедри високоскоростна система за подправки и опаковане от TNA в опит да оптимизира производителността и гъвкавостта в своя процес на опаковане на чипс.


 


 


 


 

Източник:

https://packagingeurope.com/news/new-pringles-tube-with-paper-fibre-base-claims-100-recyclability/10008.article

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.