Европейските организации на потребителите призовават за действия за алтернативи на пластмаса

Европейските организации на потребителите призовават за действия за алтернативи на пластмаса

15 юни 2021 scroll for more info

Нов тест от потребителски организации в четири държави открива химикали, които предизвикват безпокойство в съдовете за еднократна употреба, изработени от популярни непластични алтернативи, като купи за растителни влакна за еднократна употреба, сламки от хартия или плочи от палмови листа. Установено е също, че няколко продукта подвеждат потребителите с необосновани зелени твърдения. BEUC и неговите членове призовават ЕС да гарантира, че алтернативите за еднократна употреба от пластмаса са безопасни и не подвеждат потребителите.

Общо над половината от включените в пробата продукти съдържат един или повече нежелани химикали над препоръчаните нива (53%), включително някои, за които се подозира, че причиняват рак. Допълнителни 21% съдържаха тези химикали близо до границите. С много пластмасови изделия за еднократна употреба, които ще бъдат забранени в ЕС (от 3 юли 2021 г.), 2 производители и потребители все повече се насочват към алтернативи, направени от бамбук, хартия или палмови листа. За разлика от пластмасите, безопасността на тези материали е нерегламентирана в ЕС, тъй като не съществуват конкретни правила.

Констатациите също така показват, че твърденията за зелена идентификация на популярните пластмасови алтернативи могат да заблудят потребителите: няколко пробни продукта твърдят, че могат да бъдат компостируеми или биоразградими. И все пак, тестът установи, че много от тях съдържат „завинаги“ химикали, които може да не се разграждат напълно в природата в продължение на стотици години, да мигрират в околната среда и да се натрупват в почвата, водата и живите организми.

Моник Гойенс, генерален директор на BEUC, коментира:
„Тъй като пластмасовите чинии и чаши за еднократна употреба скоро ще останат в миналото, алтернативите на растителна основа и хартия естествено набират популярност сред потребителите. Прекрасно е, че ЕС най-накрая премахва пластмасата за изхвърляне, но трябва също така да премахне токсичните химикали в алтернативите.

„Фактът, че много пластмасови алтернативи са заредени с химикали„ завинаги “, показва, че един устойчив замърсител се заменя с друг. Резултатите, които публикуваме днес, доказват, че настоящите правила на ЕС за опаковане на храни не отговарят на потребителите. Крайно време е ЕС да се събере и да излезе със строги правила за опаковане на храни, които едновременно защитават потребителите и околната среда.

„Зелените етикети като „естествен“, „биоразградим “или„ компостируем “нямат място върху съдовете за еднократна употреба, които съдържат устойчиви химикали. Такива фалшиви твърдения създават объркване сред потребителите и ги затрудняват да идентифицират чиниите, сламките или купите, които са по-екологични от другите. ЕС трябва да изчисти пазара на опаковки за храни от всички подвеждащи зелени твърдения. "

Подробности за теста:
Взетата извадка от изследването:

  • 57 артикула, като купи за еднократна употреба, направени от слама или торба (т.е. влакна от стръкове захарна тръстика), хартиени сламки и прибори за палмови листа.
  • Три категории артикули: 23 купички и чинии, изработени от формовани естествени влакна; 18 сламки от хартия; и 16 купички и чинии от палмови листа.
  • Определени групи химикали и пестициди:

Флуорирани съединения (PFAS), наричани още химикали „завинаги“, тъй като съществуват в природата. PFAS се използват широко, за да направят опаковките на храни и други потребителски продукти устойчиви на вода, мазнини и / или петна. PFAS са свързани с ракови заболявания и други тежки ефекти върху здравето.

  • По време на производството на хартиени опаковки могат да се появят хлоропропаноли; те имат свойства, причиняващи рак.
  • Пестицидите могат да присъстват в хранителни продукти на растителна основа или като остатъци от пестицидите, използвани за отглеждане на захарна тръстика, палми и други естествени материали, или при преработката на суровината. Излагането на определени пестициди е свързано с ракови заболявания, вродени дефекти и ендокринни нарушения, наред с други.

Достъп до пълните резултати от теста тук: beuc-x-2021-050_towards_safe_and_sustainable_fcm._report.pdf

 

Контекст:

Сламки, прибори за хранене от пластмаса за еднократна употреба скоро ще бъдат забранени в ЕС, за да се предотврати постоянно нарастващото разпространение на пластмасите в нашата среда. Хранителният бизнес реагира на притесненията на потребителите относно въздействието на пластмасата върху околната среда, като все повече преминава към алтернативи, направени или от хартия и картон, или от „естествени“ опаковъчни материали, като бамбук, слама или палмови листа. Въпреки че тези растителни хранителни опаковъчни материали и предмети помагат да се намали зависимостта ни от пластмасите за еднократна употреба, те обаче могат да изложат потребителите - и околната среда - на химикали, които предизвикват безпокойство.

Известно е, че продуктите и опаковките в контакт с храни - независимо дали са направени от пластмаси, хартия или други материали - освобождават химикали в хранителните продукти, което потенциално излага здравето на потребителите на риск. Съществуващото законодателство на ЕС има за цел да предпази потребителите от подобни рискове; правната рамка обаче осигурява недостатъчна защита на потребителите, тъй като не съществуват специфични правила за повечето материали за опаковане на храни, както беше подчертано по-рано от Европейския парламент.

Предишни тестове от европейски потребителски групи вече показаха, че хартиените сламки и чаши за кафе могат да съдържат предполагаеми химикали, причиняващи рак, както и вещества, които не са били оценени от Европейския орган за безопасност на храните.

 

 

 

Източници:

Toxic chemicals in non-plastic disposable tableware, consumer test reveals | www.beuc.eu

beuc-x-2021-050_towards_safe_and_sustainable_fcm._report.pdf

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.