BIR публикува световен статистически доклад за рециклирането на хартия и картон през 2020г

BIR публикува световен статистически доклад за рециклирането на хартия и картон през 2020г

25 август 2022 scroll for more info

Докладът потвърждава фундаменталното значение на възстановените влакна и свободната търговия.

2020 г. беше безпрецедентна година, тъй като кризата с COVID повлия на пазарите, индустриите и начина на живот по целия свят. Въпреки многото катаклизми, възстановените влакна успяха да изградят основната си роля в глобалното производство на хартия и картон.

През 2020 г. производството на хартия и картон е спаднало с 3,4% в световен мащаб, производството на рециклирана хартия е намаляло със значително по-малките 1,6% до малко под 240 милиона тона. И от цялата хартия и картон, произведени през тази засегната от пандемията година, 52,2% са използвали възстановени влакна в сравнение с 51,2% през предходната година, се разкрива в доклада на BIR на тема „Рециклиране на хартия и картон през 2020 г.: Обзор на света статистика."

Както при своите предшественици, това трето издание на годишния анализ на ключови данни за възстановени влакна на BIR Paper Division е съставено с помощта на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC). В допълнение към въведените данни от RISI и CEPI, отделните експерти на BIR са използвали свои собствени прозрения и обосновани изчисления, за да определят количествено основната роля на рециклираните влакна като екологично полезен компонент на глобалното производство на хартия и картон.

„Дори по време на глобална пандемия, индустрията за възстановена хартия продължи да играе основната си роля в снабдяването на световната индустрия за хартия и картон със специфични суровини“, отбелязва президентът на BIR Paper Division Франсиско Доносо от базираната в Испания DOLAF Servicios Verdes SL във въведението си към новия отчет.

Азия включи повече от 71% от рециклираното съдържание в производството на хартия и картон през 2020 г. благодарение на водещата си роля като производител на картон. Европа постигна среден процент от повече от 56%, докато числата за САЩ/Канада и за Латинска Америка бяха съответно 40% и 67%.

Що се отнася до международната търговия с рециклирана хартия, открояващата се статистика в доклада включва допълнителен спад на вноса на Китай от около 11 милиона тона през 2019 г. до малко повече от 7 милиона тона през следващата година, над половината от които са предоставени от САЩ. Тъй като в продължение на много години беше водещият отвъдморски пазар за възстановения износ на влакна от Европа, Китай се спусна до пето място през 2020 г. след Индия, Индонезия, Турция и Виетнам поради затегнатия си контрол върху вноса.

Използването на рециклирана хартия „няма да постигне пълния си потенциал“ и икономиката на рециклирането на хартия и картон ще бъде „сериозно компрометирана“ без свободна международна търговия, се твърди в доклада. Посочвайки по-специално настояването на Европейската комисия за строги ограничения върху износа на рециклирани влакна извън ЕС, г-н Доносо добавя: „Без клапана за налягане на международния износ за справяне с големи излишъци в Европа, бъдещето на индустрията за рециклирана хартия ще изглежда много мрачно наистина.

„Рециклиране на хартия и картон през 2020 г.: Преглед на световната статистика“ предоставя данни за производството на възстановени влакна, включването им в нови продукти и основните търговски потоци, като същевременно подчертава ключовите разработки на хартия/картон и целулоза.

„Това е публикация, която трябва да се прочете не само за онези, които имат пряко участие във възстановените влакна, но и за онези, които държат бъдещето на нашата индустрия в ръцете си, включително политици и законодатели“, коментира г-н Доносо. „За тези, които искат да достигнат до по-добро разбиране на това, което нашата индустрия рутинно постига от името на околната среда и кръговата икономика, тогава не могат да направят нищо по-добро от това да започнат с този доклад.“

 

 

 

 

Източник:

https://www.wasterecyclingmea.com/news/paper-recycling/bir-releases-world-statistics-report-on-paper-and-board-recycling-in-2020

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.