5 иновативни начина, по които вашата утайка от кафе може да бъде рециклирана

5 иновативни начина, по които вашата утайка от кафе може да бъде рециклирана

05 септември 2022 scroll for more info

 

Всеки ден повече от 2 милиарда чаши кафе се консумират по целия свят. По-голямата част от утайката от кафе, използвана за направата на тези чаши, се изхвърля, като шест милиона тона се изпращат на депо всяка година. Това е лошо за околната среда: разлагащата се утайка от кафе отделя метан в атмосферата; метанът е вторият най-разпространен парников газ и има потенциал за глобално затопляне до 86 пъти по-голям от CO2. Това също е огромна загуба на ценен ресурс, който има много приложения, след като е осигурил топлина и кофеин на пиещите кафе.

 

Ето пет изненадващи начина, по които утайката от кафе може да се използва повторно и да допринесе за кръговата икономика:

 

1. Биогорива

Ако някога оставите чашата си с кафе за известно време, ще видите, че отгоре се появява лъскав слой. Този слой са естествените масла, съдържащи се в кафеените зърна. Не всички от тези масла се освобождават в чаша кафе. Много остават в утайката от кафе, изхвърлена след варенето. Тези естествени масла в утайката от кафе могат да бъдат извлечени, за да се използват като биогориво. В скорошен експеримент американската верига Dunkin’ Donuts разработи малък дом, захранван изцяло от биогориво, получено от кафе.

Маслата в отработената утайка от кафе се извличат и смесват с алкохол, за да преминат през химическа реакция, известна като трансестерификация. Това произвежда биодизел, който е приблизително 80% кафе и 20% алкохол, плюс глицерин като страничен продукт. Биодизелът се измива и рафинира, за да се създаде крайният продукт, който се използва в стандартен генератор за биогориво за производство на електричество. Биодизелът, захранван с кафе, също е използван като гориво при опити в автобуси в Лондон.

 

2. Кафе трупи

Тази зима, вместо да горите традиционни дърва, за да се стоплите, защо не хвърлите дънер за кафе в огъня? Британската компания bio-bean събира утайка от кафе от предприятия, университети и гари в цялата страна. Във фабриката си за рециклиране на кафе в Кеймбриджшър преработва хиляди тонове отпадъчно кафе в трупи кафе. Направено от утайката на 25 чаши кафе, bio-bean твърдят, че дървата за кафе горят с 20% по-горещо и по-дълго от изсушено в пещ дърво. Той също така твърди, че изгарянето на дървените трупи за кафе генерира 80% по-малко емисии, отколкото изпращането на утайка от кафе на депото.

 

3. Улавяне на парникови газове

Вместо да разлагат утайката от кафе, освобождавайки метан в атмосферата на депото, учените са намерили начин да съхраняват въглероден диоксид и метан в отпадъчната утайка от кафе. Изследване, публикувано в списанието за нанотехнологии на Института по физика, разкрива, че нагряването на утайка от кафе с калиев хидроксид създава материал, който може да съхранява метан. Този материал, получен от обработената утайка от кафе, може да съхранява до 7% от теглото си в метан и е стабилен при стайна температура. Може да се използва и за съхраняване на въглероден диоксид и процесът е сравнително бърз и евтин в сравнение с други налични методи за улавяне и съхранение на въглерод.

 

4. Тор

Вероятно най-известният метод за рециклиране на утайка от кафе е използването й като тор. Това накара много кафенета и вериги кафенета да предложат безплатни терени за своите клиенти, които да вземат и използват в градините си. Но имайте предвид: изследванията показват, че утайката от кафе трябва да се компостира поне 98 дни, преди да се постави върху растенията. Дотогава кафето съдържа високи нива на кофеин, хлорогенна киселина и танини, които са токсични за растенията. Въпреки това, след компостиране на утайката от кафе, тези токсини намаляват и растенията могат да се възползват от калия и азота, съдържащи се в печените зърна.

 

5. Измиване на косата

Освен че е богата на естествени масла, калий и азот, утайката от кафе има абразивна текстура, която може да я направи рециклирана алтернатива на различни почистващи продукти в дома.

Те дори могат да се използват за почистване на косата. За хора, които използват стилизиращи продукти, втриването на утайка от кафе в косата им под душа може да помогне за разхлабване и премахване на остатъците, оставени от тези продукти.

 

 

 

 

 

 

 

Източник:

https://www.weforum.org/agenda/2018/11/5-surprising-ways-coffee-grounds-can-be-reused/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.