4 графики показват състоянието на възобновяемата енергия през 2022 г

4 графики показват състоянието на възобновяемата енергия през 2022 г

22 април 2022 scroll for more info

 

  • Инсталациите за възобновяема енергия счупиха нови рекорди през 2021 г., според Международната агенция по енергетика.
  • И въпреки нарастващите разходи за суровини, инсталациите се очаква да нараснат с 8% през 2022 г.
  • Очаква се слънчевата енергия да представлява 60% от увеличението на глобалния възобновяем капацитет тази година.

 

Изглежда нищо не може да задържи напредъка на възобновяемата енергия. През 2021 г. бяха инсталирани рекордно количество възобновяеми мощности, въпреки забавянията след пандемията и нарастващите разходи за суровини.

Сега Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква този рекорд да бъде победен отново през 2022 г., поне отчасти, тъй като нациите, които са разчитали на изкопаеми горива от Русия, напредват с нови възобновяеми мощности в отговор на войната в Украйна.

Растежът на възобновяемата енергия означава, че светът вече разполага с 295 гигавата зелени производствени мощности, казва МАЕ, демонстрирайки това, което докладът на Световния икономически форум за насърчаване на ефективния енергиен преход за 2021 г. описва като „безпрецедентно ускорение“ през последните години.

Тъй като преходът към чиста енергия набира скорост, може да е трудно да се види пълната картина. Тези четири диаграми разкриват състоянието на възобновяемата енергия по света днес.

 

https://assets.weforum.org/editor/Jcokw-PVVlGNKX3Njm_qtUn8wEoW9HlSfnNB-tCKoeU.png

Нетни увеличения на възобновяемия капацитет по технологии, 2017-2023 г. Изображение: МАЕ

 

МАЕ казва, че ръстът от 6% през 2021 г. ще бъде последван от ръст от 8% на инсталирания капацитет през 2022 г., воден от скока на слънчевата енергия. Напредъкът обаче е неравномерен, със 17% спад на новите вятърни инсталации през 2021 г., компенсиран от нарастването на слънчевата и водната енергия.

В Индия темпът на растеж на възобновяемата енергия се удвои през 2021 г. след рекордно забавяне през 2020 г., причинено от въздействието на COVID-19 върху проектите. Стимулите на Бразилия доведоха до ръст на слънчевата енергия на покрива и вятъра на сушата също се ускори, каза МАЕ.

Силата на правителствените инициативи да помогнат или навредят на разгръщането на възобновяеми енергийни източници беше демонстрирана във Виетнам, където прекратяването на преференциалната тарифа за покривна слънчева енергия отбеляза драматично забавяне; докато в Южна Африка завършването на предварително одобрените вятърни и слънчеви инсталации доведе до възобновен растеж.

 

Ценовото предимство на Solar

https://assets.weforum.org/editor/glF9_OLf9OBHn4kqKYOVBX05uQawrDvzQwPE8d2Bs3I.png

 

Прогнози на инвестиционните разходи за слънчева фотоволтаична и вятърна енергия на сушата за нови проекти при високи цени на суровините 2015-2023 г. Изображение: МАЕ

 

Дори ако настоящите високи цени на енергията се запазят, МАЕ казва, че слънчевата енергия ще запази и дори ще увеличи своето предимство в цените през следващите две години. Това е въпреки растящите цени на суровините, използвани за изграждане на инсталации за възобновяема енергия.

През последните 12 месеца цената на полисилиция, използван в слънчевите панели, се е увеличила повече от четири пъти, казва МАЕ, докато цената на стоманата се е повишила с 50%, а на медта със 70%. Като цяло разходите за суровини за всички видове възобновяема енергия са били с 15% до 25% по-високи, казва МАЕ.

 

Китай все още е лидер

https://assets.weforum.org/editor/Y9iDcvYVfu_hgLKmGbCbmPUxyE-QOoGrj6I95vD41H4.png

Добавяне на нетен възобновяем капацитет по държави и региони 2019-2021 г. Изображение: МАЕ

 

Китай представлява 46% от новите производствени мощности, добавени през 2021 г., като субсидиите насърчават рекордно увеличение на количеството офшорна вятърна енергия, което се е увеличило шесткратно. В Европа слънчевата енергия представлява по-голямата част от растежа с проекти в Испания, Франция, Полша и Германия.

МАЕ очаква нахлуването на Русия в Украйна да доведе до увеличаване на капацитета за възобновяема енергия, особено в Европа. Русия, която доставя около 45% от газа на Европейския съюз, вече намали доставките за България, Финландия и Полша.

Постепенният растеж на възобновяемия капацитет в Европа до 2023 г. може почти изцяло да замени производството на електроенергия, което в момента се захранва от руски газ, казва МАЕ. Дори при настоящите тенденции възобновяемите енергийни източници биха могли да намалят „значително“ зависимостта от руския газ, се казва в него.

 

Solar е пред останалите

https://assets.weforum.org/editor/uEGCpiphzJgtyB3BdH3cJX3HnRkfDTixy1TWjjnalJA.png

Добавяне на възобновяем нетен капацитет 2019-2021 г. Изображение: МАЕ

 

Очаква се слънчевата енергия да представлява 60% от увеличението на глобалния възобновяем капацитет през 2022 г., като общият глобален капацитет надхвърля 300 гигавата. Две-трети ще бъдат мащабни проекти, насърчавани от политиките в Китай и Европейския съюз, казва МАЕ.

Новият вятърен капацитет на сушата също се очаква да се възстанови след спада през 2021 г., но глобалната скорост, с която се изграждат нови офшорни вятърни инсталации, ще се забави значително, отразявайки края на субсидиите в Китай, което доведе до рекорден скок на капацитета през 2021 г.

Въпреки това общият инсталиран офшорен вятърен капацитет на Китай в световен мащаб се очаква да надмине Европейския съюз и Обединеното кралство взети заедно до края на 2022 г.

Като най-големият играч във възобновяемите енергийни източници, събитията в Китай оказват влияние върху глобалните суми. МАЕ казва, че добавянето на водноелектрическия капацитет в света ще бъде с 40% по-малко през 2022 г., тъй като броят на новите проекти в Китай намалява.

 

 

 

 

 

 

Източник:

https://www.weforum.org/agenda/2022/06/state-of-renewable-energy-2022

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.