Изследователски проект за смесени текстилни отпадъци

Изследователски проект за смесени текстилни отпадъци

27 април 2021 scroll for more info

Технологията за рециклиране на Starlinger в текстилната мрежа PlasTexTron търси екологично и икономически стабилно решение за рециклиране на смесени текстилни отпадъци от много материали.

 

Три университета и осем австрийски компании участват в COIN-проекта TEX2MAT, който се ръководи от Plastics Cluster на Ecoplus, бизнес агенция в Австрия, и финансиран от Австрийското Федерално Министерство по цифрови и икономически въпроси (BMDW).

 

Според Starlinger всяка година, тонове стари текстилни изделия, които не могат да бъдат повторно употребени или продадени, завършват в инсталации за изгаряне или дори отиват на сметища. Текстилната промишленост расте, а делът на многоматериалните текстилни изделия, т.е. смеси от различни естествени и изкуствени влакна, постоянно се увеличава. Обществото и законодателите с право изискват бързи технологични решения за рециклирането на този вид отпадъци, за да се опазва околната среда и да се спестят материални ресурси. Освен затварянето на цикъла от суровината до суровината, проектът има за цел ефективно рециклиране, което дава краен продукт.

 

Проектът TEX2MAT разглежда рециклирането на различни видове стари текстилни изделия, които се състоят от смес от полиестер и памук. Първата стъпка е ензимното разделяне на полиестер и памук в процедура, разработена от Виенския университет по природни ресурси и науки за живота; след подходяща преработка материалите се използват повторно в нови продукти. Входният материал се доставя от компаниите Herka Frottier, Salesianer Miettex и Huyck. Wangner Austria (Xerium Group), които са разположени в Австрия. Технологията за рециклиране на Starlinger – бизнес единица на Starlinger, която произвежда линии за рециклиране и вече е разработила решения за производство на затворен цикъл в областта на полиестерните текстилни изделия – предоставя услуги по рециклиране и експертиза за проекта. За постигане на оптимален резултат редовното управление на материалните свойства се извършва от Университета в Леобен.

 

Проектът TEX2MAT стартира през ноември 2017 г. и ще се движи в течение на две години. Партньорите по проекта се срещат на редовни интервали, за да съгласуват отделните стъпки и да обсъдят цялостния напредък. През септември 2018 г. TEX2MAT ще бъде представен на международния конгрес на файърбъра GFC в Дорнбирн; първоначалните резултати се очаква да станат достъпни до момента на показването на К-2019 в Дюселдорф.

 

Партньорите по проекта работят по конкретни казуси:

•  Смеси от полиестер и памук от производството на кърпи, както и стари текстилни изделия под формата на спално бельо и работни дрехи, се настъргват от технологията за рециклиране на Старлингер във Вайсенбах и след това се подлагат на ензимна обработка в Техническия университет във Виена. Целта е да се разработи извадковия процес за производство на затворен цикъл.

• Техническите нетъкани, изработени от полиамиди, се настъргват и се превръщат в регранулирани чрез рециклираща технология на Starlinger; Thermoplastkreislauf GmbH добавя вещества като стъклени влакна, добавки и /или цветове, ако е необходимо. Компаниите Multiplast Kunststoffverarbeitung и Fildan използват този персонализиран материал в производството на високо технически пластмасови части като компоненти за пожарогасители или крепежни елементи.

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.