Защо спадна търсенето на велпапе и сгъваем картон?

Защо спадна търсенето на велпапе и сгъваем картон?

26 септември 2023 scroll for more info

 08 Юни 2023

 

  След сравнително динамични няколко години, търсенето на велпапе и сгъваеми картони падна от скалата. Досега тази година търсенето на велпапе в Обединеното кралство е намаляло с 10%, а на сгъваем картон с 3%; Европа не изостава много. Нийл Осмънт, управляващ директор на анализаторите на индустрията за хартиени опаковки NOA, разглежда защо.

 

 

     По отношение на пазарите за хартия, велпапето и сгъваемите картонени опаковки са изключително важни. Докато велпапето е много чувствително към промените в търсенето и реагира бързо, сгъваемите кашони отнемат малко повече време, за да реагират, но като цяло ще проследи търсенето на велпапе.

 

     Защо е това? Велпапето се произвежда и доставя бързо и може да бъде поръчано на практика точно навреме. За разлика от това, сгъваемите картонени опаковки се поръчват предварително, след което се изработват и складират до необходимост. Тук собствениците на марки прогнозират бъдещото търсене въз основа на отзивите на търговците на дребно. В резултат на това всяка промяна в търсенето отнема известно време, за да окаже влияние.

 

     И така, това обяснява защо търсенето на велпапе е намаляло още повече, отколкото на кашони, но не завършва историята и затова изисква от нас да се задълбочим. За да потърсим отговор, трябва да погледнем малко по-назад.

 

     Към края на 2020 г. и през 2021 г. имаше нарастващо търсене и на двата вида продукти. Търсенето на велпапе беше стимулирано от експлозията в електронната търговия, докато и двете се възползваха от нарастващото търсене на храни и напитки.

 

     Но в началото на 2022 г. търсенето на велпапе в цяла Европа спадна с 4 до 5%. Това съвпадна с това, че Amazon намали поръчките си, тъй като собствените му продажби спадат, тъй като хората се връщат в офиса на работа и поръчват по-малко от предлаганите от тях продукти онлайн.

 

     Търсенето на сгъваеми кашони все още нарастваше през 2022 г., така че на пръв поглед всичко изглеждаше добре. Всъщност това, което се случваше, беше натрупването на запаси в системата и по цялата верига на доставки. Прогнозите за търсенето не винаги се оказват напълно точни, така че собствениците на марката остават с кашони за продукти, които не се продават.

 

     Собствениците на марки въвеждаха отново SKU (някои, които бяха спрени по време на Covid, когато диапазоните се свиха поради натиска на веригата за доставки). Имаше също така отдалечаване от продуктите, опаковани в пластмасово термосвиваемо фолио и формати hi-cone, към картонени опаковки, по-специално групови опаковки за бира, сайдер, безалкохолни напитки и консервирани храни (като супа и печен боб). Но, както винаги, сгъваемите картонени опаковки проследяват търсенето на велпапе и търсенето му също намалява.

 

     И така, какво се случи през 2023 г.? Очакванията бяха, че търсенето на велпапе ще се възстанови, последвано от нарастващо търсене на сгъваеми картонени опаковки. Търсенето обаче е потиснато и ето защо.

 

     Първо, кризата с разходите за живот в цяла Европа. Инфлацията и високите цени на горивата се отразиха на потребителските разходи, което от своя страна се отрази върху търсенето на хартиени опаковки.

 

     Това доведе до вторичен фактор. Потребителите, загрижени за парите, преминават от маркови продукти към супермаркети със собствена марка, както и като цяло слагат по-малко в кошницата си със стоки. В същото време купувачите се насочват към дискаунтъри с ограничен списък като Aldi и Lidl, които имат различни нужди от опаковки. Както споменахме, за картонените опаковки това е довело до презареждане на опаковки за продукти, които вече не се сменят.

 

     Трето, продължаващата война в Украйна продължава да оказва влияние върху веригата за доставки. Например Украйна и Русия играят ключова роля във веригата за доставки на автомобили и производството на превозни средства. Химикали, торове, храна и зърно са засегнати по подобен начин.

 

     И накрая, има увеличение в използването на връщащи се пластмасови контейнери (RPC). Например плодовете и зеленчуците се показват по-често в RPC, отколкото в предишни години, което отразява нарастващата несигурност относно правителствената политика по отношение на опаковането. Това също отне дял от пазара на велпапе.

 

     И така, защо това преминаване към RPC? Нека да разгледаме отново въвеждането на картонени групови опаковки. Това не се случи за една нощ. Собствениците на марката са правили планове да ги представят още през 2019 г., но е необходимо време за разработване на нов продукт, адаптиране на производственото оборудване и смяна на производствените линии.

 

     Докато собствениците на марки се съюзяват с хартиени опаковки, търговците на дребно поемат по различен път. Пред лицето на новите разпоредби за опаковки и отпадъци от опаковки (PPWR) в цяла Европа, търговците на дребно гледат повече към пластмаса за многократна употреба – оттук и скорошното нарастване на популярността на RPC. И има още една причина, поради която търговците на дребно избират RPC; те работят много тясно с компаниите, които ги наемат за опаковчици и ги събират за почистване.

 

     Две различни групи, с два различни водача. Собствениците на марки предпочитат хартиени опаковки, които могат да бъдат рециклирани; търговците на дребно предпочитат да използват повторно. Рециклиране срещу повторна употреба? Това е дебат, който може да продължи с години. Това може да предвещава сеизмична промяна за сектора.

 

     И тази промяна се случва в цяла Европа. Германия, Италия, Франция и Холандия, както и Обединеното кралство, са основните потребители на велпапе и сгъваем картон.

 

     В Германия търсенето на велпапе е намаляло със 7,3% през 2022 г. в сравнение с 2021 г., с 4,8% в Италия, -3,4% във Франция и 3,7% в Бенелюкс. Всички те бяха засенчени от случилото се в Обединеното кралство миналата година със спад от 9,3% на годишна база за производството на велпапе.

 

     През 2023 г. нещата в Европа все още изглеждат много неблагоприятни, като повечето страни показват още един спад в обемите за велпапе. Производството на сгъваеми картонени опаковки се представи малко по-добре, като растежът продължи до Q3 на 2022 г.; след това обаче (тъй като всички етапи на веригата за доставки вече бяха пълни със запаси), търсенето започна да се насочва към отрицателен растеж и през 2023 г.

 

     Интересното е, че резкият скок в търсенето не се възпроизвежда в Далечния изток или Северна Америка - така или иначе все още не. Търсенето на тези пазари остана положително, но, разбира се, те нямат нужда да се справят с войната в Украйна и последвалите търговски последици, кризата с разходите за живот е по-лека и те не изпитват същия тласък и притегание между собственици на марки и търговци на дребно. Но може да се окаже, че където води Европа, останалият свят ще я последва.

 

     И така, какво ще се случи с търсенето на велпапе и сгъваем картон до края на 2023 г.? Вярваме, че това ще бъде година на движение, напрежение и ограничен растеж. PPWR, който влиза в сила през юни 2024 г., може да означава, че следващата година остава също толкова несигурна, което води до допълнително забавяне на възстановяването. Но също така вярваме, че възстановяването ще се върне през 2025 г. и за следващите години, след като PPWR бъде поставен. Гледайте това пространство.

 

     А що се отнася до рециклираните срещу повторната употреба? Преди сме посочили, че влакната за хартия са земеделски продукт и могат да бъдат заменени, докато пластмасата се добива и е ограничена. Нашите пари са на хартия.

 

 

 

 

Източник:

 

https://packagingeurope.com/comment/why-has-demand-for-corrugated-and-folding-cartons-fallen/9904.article

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.