Суперчервеите, които хапят пластмаса, предлагат надежда за рециклиране

Суперчервеите, които хапят пластмаса, предлагат надежда за рециклиране

03 октомври 2023 scroll for more info

 

        

Източник на изображението, Университет на Куинсланд Надпис на изображението, Учените се надяват, че откриването на чревния ензим на „суперчервей“ може да промени рециклирането на пластмаса От Тифани Търнбул BBC News, Сидни

 

 

     Вид ларви на насекоми с вкус към пластмасата може да помогне за революция в рециклирането, казват изследователи.

 

 

     Австралийски учени откриха, че Zophobas morio - известен като суперчервей - може да оцелее на диета от полистирол. Те вярват, че ларвите на бръмбарите усвояват пластмасата чрез чревен ензим.

 

     Това може да бъде значително за напредъка в рециклирането, казва един от авторите на изследването.

 

     „Суперчервеите са като мини заводи за рециклиране, раздробяват полистирола с устата си и след това го разяждат с бактериите в червата си“, каза д-р Крис Ринке.

 

     Екипът на университета в Куинсланд е дал на три групи суперчервеи различни диети в продължение на три седмици. Партидата, която яде полистирол, дори наддаде на тегло.

 

     Екипът откри, че няколко ензима в червата на суперчервея имат способността да разграждат полистирола и стирола. И двете са често срещани в контейнери за вкъщи и други артикули като изолация и автомобилни части.

 

     Но е малко вероятно изследването да доведе до огромни ферми за червеи, които се удвояват като заводи за рециклиране. Вместо това те се надяват да идентифицират кой ензим е най-ефективен, така че да може да бъде възпроизведен в мащаб за рециклиране.

 

     След това пластмасата ще бъде механично нарязана, преди да бъде обработена с ензима, се казва в изследването, публикувано в Microbial Genomics.

 

     „Разпадните продукти от тази реакция могат след това да бъдат използвани от други микроби за създаване на съединения с висока стойност като биопластмаси“, каза д-р Ринке.

 

     Изследванията преди това показват, че някои видове ларви на бръмбари могат да консумират полистирол.

 

     Но това проучване прави крачка напред, казва изследователят от Австралийския национален университет Колин Джаксън, който не е участвал в проучването.

 

     „Това изследване до голяма степен допринася за разбирането как бактериите в червата [на суперчервеите] правят това на молекулярно ниво“, каза професор Джаксън пред Australian Broadcasting Corporation.

 

     „[Това е] важно за превода и използването на този тип подход при рециклирането.“

 

     В международен план други изследователи постигнаха успех в използването на бактерии и гъбички за разграждане на пластмаси.

 

          • Гъбичките и бактериите се справят с пластмасовите отпадъци Но някои се съмняват дали такива техники някога ще бъдат търговски жизнеспособни.

 

     „Увеличаването и преводът на изследвания като това винаги е предизвикателство, което се увеличава в областта на пластмасите от невероятния мащаб на проблема и икономиката по отношение на това колко евтина е новата пластмаса за производство“, каза професор Джаксън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник:

 

https://www.bbc.com/news/world-australia-61727942

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.