Онлайн пазаруването превръща откритото море в супер-замърсяваща магистрала

Онлайн пазаруването превръща откритото море в супер-замърсяваща магистрала

16 декември 2021 scroll for more info

Мега търговците на дребно Amazon, Walmart, Target и IKEA направиха монетен двор по време на пандемията, тъй като милиони потребители се стичаха да пазаруват онлайн. В резултат на това тези компании са постигнали рекордни печалби, но тези печалби ще излезнат скъпо за околната среда.

Нов доклад, публикуван от Stand.earth и Pacific Environment, определя, че морските превози само за тези четири компании представляват около 20 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид през последните две години, по-голямата част от които произлизат от стоки, транспортирани между Китай и Западното крайбрежие на САЩ . Докладът предупреждава, че тези емисии може да се влошат още повече, тъй като кризата във веригата за доставки принуждава корабите, превозващи стоки, да не работят по средата на транзита.

„Марките за търговия на дребно, които изпълват домовете и животите ни със своите продукти, носят пряка отговорност както за замърсяването, което морското корабоплаване в техните вериги за доставки създава, така и за предприемането на необходимите действия, за да изискват намаляване на емисиите сега и 100 процента корабоплаване с нулеви емисии“, пишат авторите на доклада.

Въпреки че констатациите насочват вниманието към тези четири търговца на дребно, те са част от по-голямата световна промяна към превоз на дълги разстояния за основни ежедневни стоки. За контекст, според доклада, около 90% от световната търговия се транспортира по море. Цялото това корабоплаване от своя страна може да представлява до 3% от общите емисии на парникови газове в света. Това би направило международното корабоплаване еквивалентно на шестия по големина замърсител в света, ако беше държава, и го поставя отвъд дори емисиите на прословутата злепоставена авиокомпания.

От страна на превозвача, френската компания за контейнерен транспорт CMA CGM се открои като най-големият замърсител, представляващ 33% от емисиите, свързани с горепосочените компании. CMA CGM има особено тясна връзка с Walmart и нейните кораби представляват 68% от океанските емисии на Walmart през 2020 г.

За разлика от други индустрии, които са положили поне някакви усилия за намаляване на емисиите, морското корабоплаване получи сравнително по-малко внимание, тъй като не беше включено в усилията на Парижките споразумения от 2016 г. Практиките на корабоплаването, включително разточителното изпращане на кораби, пълни с празни товарни контейнери обратно през моретата, също се оказаха сравнително под радара с разточителните полети-призраци на авиокомпанията без пътници по време на пандемията.

Относително скритият въглерод и замърсяването на въздуха в корабоплаването е огромен проблем. Лошото качество на въздуха се счита за „най-големият риск за човешкото здраве“ по целия свят, според доклад за 2020 г., публикуван от Индекса за качество на въздуха. Докладът твърди, че средният човек е бил изложен на концентрации на замърсяване с прахови частици, почти три пъти по-високи от това, което се счита за безопасно от Световната здравна организация, което има не толкова приятния ефект на намаляване на две години от средната продължителност на човешкия живот.

Това обаче са средни стойности и както всичко останало в нашата съвременна среда, вредите от замърсяването не се отнасят за всички еднакво. Проучване, публикувано в Science Advances по-рано тази година, установи, че цветнокожите хора в САЩ изпитват по-голяма от средната експозиция от 12 сектора на замърсяване с прахови частици. За това допринася дългата история на САЩ за непропорционално изграждане на замърсяваща инфраструктура и дори места за опасни отпадъци в бедни, предимно небели райони.

Замърсяването от морското корабоплаване се отразява директно на общностите в близост до пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч. Според доклада, по-специално корабоплаването на Target и Amazon е „пряко отговорно за вредата на тези общности“, което води до по-високи нива на замърсители на въздуха, свързани с астма и рак. Докладът за корабоплаването призовава марките на дребно и превозвачите на товари да приемат повече технология с нулеви емисии, която може да има значителен ефект върху огромното количество замърсители, отравящи въздуха.

 

 

 

 

 


Източник:

Mack DeGeurin

https://gizmodo.com/online-shopping-is-turning-the-high-seas-into-a-super-p-1848138988/amp

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.