Европейските ястия с най-голям въглероден отпечатък

Европейските ястия с най-голям въглероден отпечатък

26 януари 2022 scroll for more info

Нашите ежедневни ястия създават повече въглеродни емисии, отколкото човек може да си помисли. Една от най-големите причини за изменението на климата е ежедневната ни храна, като храната представлява една четвърт от глобалните емисии. Интересувайки се да разберем кое ястие е най-големият виновник, Uswitch разкри кои ястия в Европа имат най-голям въглероден отпечатък.

За да направим това, събрахме списък с популярни ястия, преди да използваме множество източници, за да намерим емисиите на gCO2e (емисии на CO2 със същия потенциал за глобално затопляне като другите парникови газове) за всяка съставка на порция от ястието.

 

Топ 10 на европейските ястия с най-голям въглероден отпечатък

Това е лоша новина за любителите на говежда яхния. Stoofvlees, известен още като фламандска телешка яхния, има най-големия въглероден отпечатък от най-популярните ястия в Европа, с общо 11 202 gCO2e на порция. Това ястие също изисква килограм говеждо месо, което създава 10 832 gCO2e.

Известно в Германия ястие - гулаш, често се приготвя, за да нахрани семейството в студена нощ. Въпреки това, пържолата за задушаване, необходима за тази рецепта, означава, че има приблизително 8 055 gCO2e, освободени за всяка порция. Това са същите емисии, които се отделят при каране на малко над 19 мили или 32 км.

Използвайки картофи вместо патладжани, българската мусака може да произведе 6491 gCO2e на порция, което я поставя на трето място за европейски ястия с най-голям въглероден отпечатък. Най-големият принос за този въглероден отпечатък е килограмът говеждо месо, необходимо в рецептата, произвеждайки само 5416 gCO2e.

Готвенето на francesinha (португалски сандвич) и kotletes (латвийски банички) произвеждат съответно 6,260 и 3,877 gCO2e на порция. Португалският сандвич има толкова голям въглероден отпечатък, тъй като включва няколко вида месо, включително свинско и говеждо, докато баничките се фокусират върху телешката кайма.

Традиционното макаронилаатико (печен гювеч с макарони) и гръцката мусака произвеждат емисии от над 2000 gCO2e. Финландското ястие е малко по-високо с 2552 gCO2e поради вкусната смес от агнешка кайма, рикота и нарязани домати.

Популярното ирландско ястие от трева обикновено се състои от слоеве грубо нарязани колбаси, картофи, бекон, лук и моркови в богат пилешки бульон. 1488 gCO2e се освобождават за всяка порция от това ястие - същото като карането на 3,6 мили. Въпреки това, ако готвите това ястие в традиционния смисъл, като използвате остатъци, въглеродният отпечатък на това ястие може да бъде драстично намален.

Последните две европейски ястия с най-голям потенциал за въздействие върху климата са испанската фидеуа на основата на ориз и морски дарове и австрийски kaiserschmarrn (маслени палачинки). Въпреки че те са значително различни по отношение на съставките и вкуса, те са доста сходни по отношение на въглеродния отпечатък, с 1320 и 1159 gCO2e всеки.

 

Европейската коледна храна с най-голям въглероден отпечатък



Мнозина виждат Коледа като време за отпускане, особено когато става въпрос за ястия. Но кой тип европейска коледна храна произвежда най-голям въглероден отпечатък?

Тъй като месото представлява над 60% от всички парникови газове от производството на храни, не е изненада, че повечето храни с най-голямо количество въглеродни емисии попадат в тази категория. Всъщност първите 13 включват някои елементи от животински продукти, като най-големият въглероден отпечатък идва от консумацията на еленско месо (1784 gCO2e). Следват печено свинско и шунка със 749 gCO2e всеки.

Една порция латвийски сив грах и бекон се прави с помощта на 120 g грах и 30 g бекон като основа, което потенциално може да доведе до отделяне на 706 gCO2e. Това е четвъртият най-висок въглероден отпечатък от всички проучени популярни коледни храни и е еквивалентен на каране на почти две мили (2,8 км).

Друга популярна коледна храна с големи емисии се състои на базата на свинско месо, включително колбаси с кисело зеле, само свинско месо и колбаси самостоятелно с 692, 663 и 563 gCO2e, съответно. Ако решите да имате всички тези продукти от свинско месо по време на Коледа, отделените емисии ще бъдат същите като изминаване на 4,6 мили или 7,5 км.

 

Как да намалите въглеродния си отпечатък, когато готвите у дома?

Намалете този отпечатък, като следвате тези съвети от енергийния експерт Уил Оуен за енергийно ефективно готвене:

1. Използвайте микровълнова печка повече от фурна
Когато става въпрос за загряване и готвене на храна, микровълновата печка е най-ефективният метод - тя винаги е по-бърза, а по-малкият й размер (в сравнение с фурната) означава, че топлината се разпределя по-равномерно. Така че е добър избор да използвате вашата микровълнова фурна, когато е възможно.

2. Размразявайте храната, когато е възможно
Хладилникът може да се използва за размразяване на замразени храни през нощта или докато работите. Предварителното размразяване не само намалява времето за приготвяне, но и елиминира необходимостта от използване на микровълнова фурна за по-бързо размразяване.

Най-трудната част е просто да не забравяте да извадите храната от фризера доста преди да имате нужда от нея.

3. Гответе в стъклени или керамични съдове
Когато готвите, опитайте се да използвате стъклени или керамични съдове. Това са най-добрите материали за използване във фурната, защото задържат топлината по-добре от металните си колеги.

Благодарение на повишената ефективност на тези ястия можете дори да намалите топлината от необходимото или да намалите общото време за готвене.

4. Изберете по-малък тиган
Ако използвате тиган с подходящ размер за количеството храна, което готвите, ще изразходвате по-малко енергия, отколкото бихте направили, ако нагрявате по-голяма повърхност, отколкото е необходимо.

Трябва също да опитате да използвате правилния размер на котлона за вашия тиган, когато сте го избрали. Колкото по-голяма е горелката, толкова повече време е необходимо, за да се достигне правилната температура, а тиган, който е твърде голям, ще губи енергия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Източник:

https://www.uswitch.com/gas-electricity/carbon-footprint-european-food/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.