Събиране и обработка на хартия: Предизвикателства и бъдещи сценарии

Събиране и обработка на хартия: Предизвикателства и бъдещи сценарии

17 ноември 2023 scroll for more info

 

Събиране и обработка на хартия: Предизвикателства и бъдещи сценарии

 

        Предизвикателства и бъдещи сценарии, експерти от индустрията от различни региони споделиха своите прозрения и опит. Дискусията се състоеше от Ричард Дейвидсън, директор за Близкия изток за енергийния и околния бизнес на Ricardo; Вишал Дхаван, Мениджър продажби в Индия и Близкия изток, Waste Recycle Americaa; Фарах Хамирани, управляващ директор на Paper Chase International; Гавин Маккуилън, търговски директор, Dulsco Environment; и Насър Матар, директор, Nidukki.

     Дискусията засегна теми като предизвикателствата при събирането и обработката, значението на последователността и качеството на рециклираната хартия и картон и ролята на отговорността на производителя за подобряване на практиките за управление на отпадъците.
Управлението на отпадъците продължава да бъде динамична и развиваща се област, с предизвикателства и възможности на всяка стъпка. Панелът подчерта ключови прозрения от скорошна дискусия относно управлението на отпадъците, обхващащи аспекти като събиране, рециклиране, бизнес модели и правителствени инициативи. Въпреки изправени пред предизвикателства като колебания в цените на суровините и променящ се състав на отпадъците, събирачите на хартия и компаниите за рециклиране активно търсят иновативни стратегии и инвестират в технологии за преодоляване на тези пречки. Чрез насърчаване на партньорства, прилагане на цели за рециклиране и обучение на обществеността, индустрията има за цел да изгради устойчиво бъдеще за управление на отпадъците и опазване на околната среда.
Гавин Маккуилън подчерта значението на последователността и качеството в бизнеса с управление на отпадъците и решения за околната среда. Неговата компания се е превърнала от обикновена транспортна компания към инвестиране в пречиствателни съоръжения и MRFs за обработка на рециклируеми материали. За да осигурят качество, те се фокусират върху разделянето на източниците и намаляването на замърсяването. Образователните и осведомителните кампании играят решаваща роля в насърчаването на правилните практики за рециклиране сред разнообразното население в ОАЕ, каза той.
Насър Матар обясни разчитането на улични колектори за събиране на отпадъци, особено от битовия поток от отпадъци в Бахрейн. Въпреки че в момента нямат специални MRF, акцентът е върху разделянето на отпадъците при източника в търговския и индустриалния сектор. Матар също изрази своя интерес към потенциални бъдещи разработки в инфраструктурата за рециклиране.
Vishal Dhawan хвърли светлина върху пейзажа на рециклирането в Съединените щати. Компанията управлява многобройни съоръжения за оползотворяване на материали в цялата страна, с акцент върху еднопоточното рециклиране. Той обаче отбеляза, че променящият се профил на отпадъците, който се насочи повече към опаковъчните материали, е повлиял на програмите за рециклиране. Dhawan спомена текущите инвестиции в надграждане на съоръженията, за да се приспособи към променящия се поток от отпадъци и да управлява ефективно замърсяването.
Фарах Хамирани  каза, че събираемостта е достигнала нивото отпреди пандемията. Сега събирането на опаковъчни материали се е увеличило. Участниците в панела признаха нарастващото значение на схемите за разширена отговорност на производителя (EPR) при управлението на отпадъците. В ОАЕ са в ход няколко инициативи, включително сътрудничество с глобални търговци на дребно за установяване на практики на кръгова икономика. Като гарантират, че опаковъчните материали са направени от рециклирано съдържание, тези партньорства допринасят за намаляване на зависимостта от първични материали и насърчаване на по-устойчив подход.
Управлението на отпадъците играе решаваща роля за опазването на околната среда и опазването на ресурсите. Това обаче не е без предизвикателства. Експерти от индустрията обсъдиха различни аспекти на управлението на отпадъците, включително рециклиране, събиране, бизнес модели и правителствени инициативи. Тази статия има за цел да предостави преглед на ключовите въпроси, повдигнати в дискусията, и да хвърли светлина върху предизвикателствата, пред които са изправени компаниите за управление на отпадъците, както и техните стратегии за справяне с тях.
Едно от основните предизвикателства, споменати в дискусията, беше осигуряването на постоянни доставки на рециклируеми материали. Експертите подчертаха зависимостта от търговските субекти за суровини, а не от битовите отпадъци. Те отбелязаха, че общинските договори често ограничават достъпа до материали, което налага да се проучат други пътища за събиране. Предложението за определяне на цели за рециклиране за специфични материали, като хартия и картон, се разглежда като потенциално решение за стимулиране на бизнеса да участва активно в инициативи за рециклиране.
Матар отбеляза, че колебанията в цените на суровините се очертават като значително предизвикателство за компаниите за управление на отпадъците. Пазарът на Бахрейн силно разчита на улични събирачи, които са мотивирани от най-високия наддаващ. Когато цените на стоките падат, става трудно да се поддържа стабилен поток от приходи, което води до спад в усилията за събиране. Нарастващите оперативни разходи, включително гориво и електроенергия, допълнително усложняват предизвикателството. Компаниите за управление на отпадъците трябва да намерят начини да смекчат въздействието на колебанията в цените и да гарантират устойчивостта на своите бизнес модели.
Дискусията засегна и променящия се състав на отпадъците, особено по отношение на хартията и картона. Експертите отбелязват промяна в поведението на потребителите поради цифровизацията и технологичния напредък, което води до намаляване на употребата на хартия. Въпреки че това не е причинило значителни смущения, компаниите за управление на отпадъци са наблюдавали промени във видовете материали, които получават. За разлика от това, оползотворяването на по-нискокачествени смесени отпадъци е повлияно от законодателни промени и промени в операциите на депата.
Експертите споделиха прозрения за съответните си бизнес модели и стратегии. Dhawan спомена модел за споделяне на приходите с общността, където разходите се покриват чрез такси за обслужване. Този подход гарантира устойчивостта на компанията и позволява споделяне на ползите от колебанията на цените на стоките с общността.
Технологиите изиграха значителна роля в управлението на отпадъците, особено при решаването на проблеми със замърсяването. Съоръженията за рециклиране на един поток, като съоръжения за възстановяване на материали (MRF), са изправени пред предизвикателства, свързани със замърсяване и поддържане на качеството на материала. За да преодолеят това, компаниите инвестираха в най-съвременно оборудване и модерни технологии за сортиране. Освен това образователните кампании, насочени към жителите, бяха от решаващо значение за подобряване на поведението при рециклиране и намаляване на нивата на замърсяване.
Панелната дискусия даде ценна представа за предизвикателствата и бъдещите сценарии в управлението на отпадъците. Експертите подчертаха необходимостта от последователност и качество при рециклирането, подчертавайки значението на сегрегацията на източниците и образованието. Те също така признаха променящия се поток от отпадъци, особено увеличаването на опаковъчните материали и усилията, които се полагат за модернизиране на съоръженията за рециклиране. Освен това приемането на схеми за разширена отговорност на производителя и насърчаването на практиките на кръговата икономика се очертаха като ключови стратегии за подобряване на практиките за управление на отпадъците в световен мащаб. С непрекъснато сътрудничество и иновации, индустрията може да се стреми към по-устойчиви и отговорни решения за управление на отпадъците.

   

Източник:

https://www.wasterecyclingmea.com/news/paper-recycling/paper-collection-and-processing-challenges-and-future-scenarios

 

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.