Panasonic стартира програма за обратно приемане на потребителска електроника в САЩ

Panasonic стартира програма за обратно приемане на потребителска електроника в САЩ

20 януари 2023 scroll for more info

Програмата ще започне рециклиране на устройства за лична хигиена, с планове за разширяване към други продукти в бъдеще.

Panasonic Corporation от Северна Америка, Нюарк, Ню Джърси, обяви програма за обратно приемане на определени потребителски електронни устройства. Пилотната програма, наречена Take Back for Tomorrow, ще започне с електронни устройства за лична хигиена като самобръсначки и тримери, докато компанията се опитва да рециклира компоненти, които иначе биха се озовали на сметищата.

Според компанията програмата има за цел да започне да отклонява този електронен скрап, който включва батерии, метали и други материали, уловени в устройствата, към входящ поток за по-кръгова верига на доставки и да плаща на потребителите да участват в нея.

За да участва, собственик на електрическа самобръсначка с батерии или тример трябва да се регистрира в PanasonicMultiShape.com. Panasonic казва, че покрива разходите за доставка на излезлия от употреба продукт заедно с базирания във Фресно, Калифорния партньор ERI, който генерира предварително платен етикет за потребителите, за да опаковат и изпратят устройството, когато им е удобно за рециклиране.

Panasonic казва, че визията им за програмата е да развие циркулярността във веригата на доставки в САЩ, където компонентите от потребителската електроника, като се започне с устройствата за лична хигиена, се рециклират от ERI. Всички литиево-йонни батерии в тези устройства се изпращат до базираната в Карсън Сити, Невада Redwood Materials, която след това ще рециклира и преработва металите в анодни и катодни компоненти за батериите за електрически превозни средства (EV) на Panasonic.

Redwood казва, че създава затворена верига за вътрешни доставки за литиево-йонни батерии в събирането, обновяването, рециклирането, рафинирането и повторното производство на устойчиви материали за батерии. Redwood и Panasonic наскоро обявиха, че рециклирани катодни активни материали от Redwood ще бъдат използвани в литиево-йонни батерии, които ще се произвеждат в новото съоръжение за батерии на Panasonic в Де Сото, Канзас, което е планирано да отвори врати през 2025 г.

 

Redwood Materials обявява сделки с Panasonic, Lyft

Отпечатъкът на ERI в цялата страна ще помогне за намаляване на доставките и ще направи програмата по-ефективна във въглеродните емисии, казват от Panasonic. Към компаниите се присъединява Electronic Manufacturers Recycling Management Co. (MRM), което ще помогне за управлението на цялостната програма, включително координиране на рециклирането и одит на рециклиращите, за да се осигури безопасна, отговорна програма за рециклиране, която допринася за общите цели на компаниите за устойчивост.

  „Горди сме да си партнираме с ERI, Redwood Materials и MRM по тази пилотна програма, за да помогнем за спасяването на продуктите за лична хигиена от сметищата“, казва Уолтър Тафарело, директор на Panasonic за уреди и козметични стоки. „Разглобяването и след това рециклирането или повторното използване на всички части на излезли от употреба продукти е от съществено значение за опазването на природните ресурси. Заедно можем да работим за по-устойчиво, кръгово бъдеще, където нищо не се губи, а по-скоро се пренасочва за друга употреба.“

„За мен е чест да работя с Panasonic, Redwood Materials и MRM по такава иновативна и удобна за потребителя програма“, каза председателят и главен изпълнителен директор на ERI Джон Шегериан. „Работата, която ще вършим, ще попречи на битовата електроника да се окаже на сметищата, отклонявайки я обратно към кръговата икономика, като същевременно ще осигури удобен начин за хората да направят правилното нещо за планетата.“

Физическите лица, които участват и изпратят подходящо устройство, ще получат 30 процента отстъпка от покупката на ново устройство Panasonic MultiShape, казват от компанията. В САЩ устройството MultiShape се предлага в 100% рециклируема гофрирана опаковка и разполага с тоалетна чанта, изработена от 100% рециклиран найлон от полиетилен терефталат (rPET).

 

 

 

 

 

Източник:

Panasonic launches consumer electronics takeback program - Recycling Today

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.