Орегон приема закон за пластмаса за еднократна употреба

Орегон приема закон за пластмаса за еднократна употреба

25 август 2023 scroll for more info

     Законопроект 543 на Сената забранява използването на хранителни съдове от полистиролова пяна в Орегон, а законопроект 545 на Сената насърчава използването на опции за контейнери за многократна употреба в ресторантите.

 

                                  

                                      Публикувано от Megan Smalley | 10 май 2023 г

 

     Губернаторът на Орегон Тина Котек подписа два законопроекта, които имат за цел да намалят количеството пластмаса за еднократна употреба в щата.

 

     Законопроект 543 на Сената постепенно ще премахне употребата на хранителни съдове от полистирен (PS) в Орегон и ще ограничи употребата на пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) в опаковките на храни от 1 януари 2025 г. Законопроект 545 на Сената инструктира Здравните власти на Орегон да актуализират Здравен кодекс на Орегон, за да улесни ресторантите да предоставят опции за контейнери за многократна употреба не по-късно от 30 юни 2024 г.

 

 

СВЪРЗАНИ: Орегон приема забраната за найлонови торбички

 

     Според доклад на Oregon Capital Chronicle, новинарска организация с нестопанска цел, базирана в Салем, Орегон, тези два закона се основават на други скорошни закони, които имат за цел да намалят пластмасовите отпадъци в Орегон. Щатските законодатели приеха забрана за пластмасови торбички, която влезе в сила на 1 януари 2020 г., забранявайки на магазините и ресторантите да предоставят пластмасови торбички за еднократна употреба и вместо това да предлагат хартиени торбички или по-дебели пластмасови торбички за многократна употреба на цена от поне 5 цента на торбичка клиенти.

 

     Асоциацията на пластмасовата индустрия (Plastics), Вашингтон, изрази загриженост, свързана по-специално със забраната на PS контейнери за храна. Мат Сийхолм, президент и главен изпълнителен директор на Plastics, казва, че новият закон е „ненужен предвид наскоро въведената от държавата разширена отговорност на производителя“.

 

     Той казва: „Вместо да даде на хората от Орегон шанса да рециклират материалите отговорно, този закон налага скъпата подмяна на рециклируемите контейнери с алтернативни материали, които биха могли да създадат още по-голям въглероден отпечатък. Пластмасовата индустрия иска да държи пластмасата извън околната среда и в икономиката; ние се ангажираме да елиминираме отпадъците, но забрана като тази е потенциално по-лоша за околната среда и увеличава разходите за собствениците на фирми и потребителите.“

 

 

 

Източник:

https://recyclingtoday.com/news/oregon-pass-single-use-polystyrene-ban/

 

 

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.