Европейската хартия за рециклиране на насипни цени, движена от износа

Европейската хартия за рециклиране на насипни цени, движена от износа

01 април 2024 scroll for more info
След много спокоен и тих месец с почти никакви промени в цените през август, цените на хартията за рециклиране (PfR) започнаха отново да се движат през септември, поне що се отнася до ниските класове. Пазарните играчи в Обединеното кралство и континентална Европа съобщиха за повишения на сортираните насипни сортове хартия и картон, гофрирана хартия и картон за супермаркети и стари гофрирани контейнери (OCC).
Както и през предходните месеци, развитието се дължи преди всичко на усилията на европейските купувачи да предотвратят твърде голяма разлика между вътрешните и експортните цени. Пазарните основи в Европа сами по себе си не биха предоставили достатъчно основание за по-високи цени. Според запознати с пазара търсенето от местните хартиени фабрики продължава да е слабо, тъй като те все още се борят със свръхкапацитет, ниско търсене и силен натиск върху цените на продуктите си.
Цените за обезмастиляване, среден и висок клас остават стабилни
Цените за марките за обезмастиляване бяха повече или по-малко непроменени в цяла Европа през септември. Докато играчите на пазара в Германия, Франция, Италия и Испания обикновено отчитаха стабилни нива, някои контакти в Обединеното кралство казаха, че тук и там е имало малки повишения.
Някои играчи на пазара казаха, че фактът, че цените остават до голяма степен стабилни, се дължи на леко подобрено търсене. Други обаче отдават развитието на увеличенията за сортирана смесена хартия и картон.
„Последните увеличения допълнително намалиха разликата между цените на [сортираната] смесена хартия [и картон] и класовете за обезмастиляване. В някои региони нивата на обезмастиляване сега са по-ниски от тези за кафявите класове. Естествено, това прави сортирането непривлекателно и намалява наличните обеми [обезмастиляване]“, отбеляза контакт.
Цените за средните и високите класове останаха до голяма степен стабилни месечно в континентална Европа през септември. В Обединеното кралство пазарните наблюдатели отчитат спадове.
Контактите в континентална Европа обясняват ценовата стабилност с различни причини.
Предлагането все още е ниско, но търсенето продължава да е слабо и пазарът изглежда е намерил солиден баланс.
Контакт с европейския PfR пазар
„Има повече търсене на бездървесни видове от някои дестинации в Азия и тук и там вече се плащат по-високи [експортни] цени“, каза контакт.
„След няколко малки повишения и спадове на цените в началото на месеца, пазарът се стабилизира. Това може да се дължи на факта, че цените на целулозата изглежда са достигнали дъното“, предположи други.
В Обединеното кралство пазарни запознати казаха, че намаленията там са причинени от слабото търсене и факта, че спадовете на цените на вътрешния пазар са били по-ниски, отколкото в континентална Европа през предходните месеци.
Цените на едрото се покачват
Както бе споменато по-горе, цените за сортирана смесена хартия и картон, гофрирана хартия и картон за супермаркети и OCC се повишиха през септември.
„Цените в районите по-близо до германската граница бяха по-високи през септември. Въпреки това фабриките за хартия в близост до испанската граница трябваше да последват движението на цените там. Като цяло бих казал, че цените се повишили.
Увеличението на цените като цяло се дължи на износа. Търсенето от европейските заводи, от друга страна, остана слабо, но местните купувачи се опитаха да запазят разликата между експортните цени и европейските нива, за да бъдат в добра позиция в случай на евентуална промяна в тенденцията в сектора на опаковките през последното тримесечие на годината.
Други споделиха подобна информация. „Основният двигател на случилото се е високата ценова разлика между износа и вътрешния пазар“, 

 

 

Източник: https://www.fastmarkets.com/insights/european-paper-for-recycling-bulk-grade-prices-driven-up-by-exports/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.