Световен ден на рециклирането

Световен ден на рециклирането

18 март 2022 scroll for more info

Глобалният ден на рециклирането се отбелязва всеки 18 март, за да се подчертае важността на дейността за спасяване на Земята. На този ден хората по целия свят се насърчават да гледат на предметите, които обикновено просто се изхвърлят, не като боклук, а като нови ресурси.

Всяка година Земята дава милиарди тонове природни ресурси и в един момент, в не много далечно бъдеще, те ще се изчерпят.

Ето защо трябва отново да помислим какво изхвърляме – да виждаме не отпадъците, а възможностите.

Глобалният ден на рециклирането беше създаден  през 2018 г. като признат от ООН празник,  за да се повиши осведомеността относно важността на рециклирането и как спешно се нуждаем от „общ, съвместен подход към рециклирането“.

Начинът, по който използваме природните ресурси на Земята, ни доведе до път, който застрашава здравето на нашата планета. Последното десетилетие беше най-горещото в историята и сега сме изправени пред климатична извънредна ситуация с несравними размери. От проблемите със замърсяването до изменението на климата, става все по-очевидно, че трябва да  направим промени, за да защитим нашата планета.  Ако не направим значителни и бързи промени, ще видим непрекъснато повишаване на глобалните температури, топенето на ледените шапки, запалените континенти и бързото обезлесяване.

Преглед на изображението източник

Това пряко засяга човечеството с нарастваща бедност, имиграция от разселени общности, загуба на работни места, отпадъчни планини и изчезващи естествени местообитания. Имаме силата да правим трайни промени, за да се борим с това, и с признаването на рециклирането в Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г., вече виждаме много хора, правителства и организации да предприемат преки действия в подкрепа на глобалната зелена програма.

Рециклирането е ключова част от кръговата икономика, която помага за опазването на нашите природни ресурси. Всяка година „седмият ресурс“ (рециклируеми) спестява над 700 милиона тона емисии на CO2 и се предвижда това да нарасне до 1 милиард тона до 2030 г. Няма съмнение, че рециклирането е на първа линия във войната, за да спаси бъдещето на нашите планетата и човечеството.

 

На този ден нека разгледаме някои важни факти за рециклирането:

  1. Средно хората произвеждат 1.9958 кг твърди отпадъци на ден. Това е около тон боклук на човек всяка година.
  2. Производството на стоки от рециклирани материали използва по-малко енергия, отколкото производството им от първични материали. Това означава по-малко използване на изкопаеми горива и по-малко емисии на въглероден диоксид.
  3. Отнема само около 60 дни, за да може алуминиевата кутия да бъде рециклирана и използвана отново. Материалът също може да се рециклира многократно.
  4. През 2013 г. отклоняването на 87,2 милиона тона материали от депата предотврати изпускането във въздуха на 186 милиона метрични тона въглероден диоксид. Според CU Boulder това е като премахване на 39 милиона коли от пътя за една година.
  5. „Типичните“ семейства консумират 689 литра сода, 394 литра мляко и 98 литра сок всяка година, отбелязва USI. Това представлява много контейнери, които могат да бъдат рециклирани.
  6. През 2018 г. най-рециклираните материали са гофрирани кутии, смесени нетрайни хартиени продукти, вестници, оловно-киселинни батерии, големи електроуреди, дървени опаковки, стъклени контейнери, гуми, смесени хартиени контейнери и опаковки и избрана потребителска електроника, съответно, според към EPA.
  7. Рециклираните пластмасови контейнери могат да се използват като нови пластмасови контейнери, но могат да се използват и за направата на други неща като калъфи за телефони, килими, дрехи и оборудване за детски площадки.
  8. През 2018 г. американците са рециклирали почти 94 милиона тона отпадъци, което е значително увеличение в сравнение с последните десетилетия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източници: 

About - Global Recycling Day

Global Recycling Day: 8 Recycling Facts To Know Today (ibtimes.com)

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.