Търсенето остава стабилно за тропически твърди дървета на пазарите в Северна Америка

Търсенето остава стабилно за тропически твърди дървета на пазарите в Северна Америка

26 март 2024 scroll for more info
Въпреки скромното забавяне на новите поръчки, търсенето на тропическа твърда дървесина остава стабилно на северноамериканските пазари, особено в проекти от висок клас и екстериорни приложения, като проблемите с доставките варират за различните видове и спецификации.
Много вносители на тропическа твърда дървесина в САЩ и Канада показват, че продажбите са били стабилни през първата половина на октомври в сравнение със септември. Други съобщават за умерено забавяне на новите поръчки. Повечето все още имат прилични изходящи пратки поради солидни резервации за поръчки в края на лятото.
Тропическата твърда дървесина обикновено е най-разпространена в проекти от висок клас, тъй като е сравнително скъпа. Това стана още по-очевидно, тъй като композитните и недървесните продукти заемат по-големи дялове от пазарите за шкафове, подови настилки и други жилищни приложения. Понастоящем вносителите изпитват добро търсене от страна на производители на висок клас жилищни корнизи, а също и от търговски производители на мелни изделия. Продажбите на големи и средни жилищни подови настилки и стълбища са бавни, но бизнесът се поддържа добре с персонализирани производители на подови настилки и стълби.
На жилищните пазари търсенето на тропическа твърда дървесина за използване при екстериорни приложения остава забележимо по-силно, отколкото за вътрешни приложения. Например, вносителите на тропическа твърда дървесина отчитат стабилни продажби на производителите на градински мебели, докато компаниите, доставящи местна твърда дървесина за кутии и производители на мека мебел, описват бизнеса като слаб.
Проблемите с доставката на твърда дървесина варират в зависимост от вида и спецификацията
Цялостното предлагане на дървен материал от тропическа твърда дървесина в дворовете за внос в САЩ и Канада е сравнимо с общото търсене. Това обаче определено не е така за всички видове, дебелини и продуктови спецификации. Например, 4/4 Sapele е лесно достъпен, но много от по-дебелите размери са оскъдни. По същия начин някои контакти показват, че плосък нарязан африкански махагон е труден за получаване, докато нарязаният материал не е такъв. Испански кедър от всички региони не е изобилен, но запасите от Южна Америка почти липсват в складовете в Северна Америка.
Вносителите на африканска твърда дървесина продължават да се борят с няколко проблема. Първо, производството в дъскорезниците в Западна Африка е намаляло заедно с търсенето. Второ, много контейнери се забавят за дълги периоди на пристанището на Дуала, Камерун – водещата точка за излизане на твърда дървесина от Западна Африка. И накрая, американските власти съобщават, че провеждат повече инспекции на пристигащите контейнери, особено за африкански махагон. Един опитен вносител на африканска твърда дървесина каза: „Запасите са в прилична форма, но ако проблемите с предлагането в Африка продължат, това може да не е така през първото тримесечие на 2024 г.“

 

Източник: https://www.fastmarkets.com/insights/demand-remains-firm-for-tropical-hardwoods-in-north-american-markets/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.