Ускоряването на придобиването на гори в Бразилия оказва натиск върху цените на дървесината

Ускоряването на придобиването на гори в Бразилия оказва натиск върху цените на дървесината

25 януари 2024 scroll for more info
В сряда, 20 декември, най-големият производител на опаковъчна хартия в Бразилия Клабин обяви, че е закупил горски активи.
Сделката обхваща общо 150 000 хектара, съсредоточени в щата Парана в южна Бразилия, включително 85 000 ха борови и избелени евкалиптови насаждения (BEK), заедно с 31,50 милиона тона стояща дървесина, горски машини и друго оборудване.
Клабин каза, че придобиването ще му позволи да постигне самодостатъчност със суровини в региона, като две от най-големите индустриални единици на компанията, Puma и Monte Alegre, са разположени наблизо.
В разговор с анализатори главният изпълнителен директор Кристиано Тейшейра каза, че регионът е сред водещите области в света по отношение на производителността на горите.
„Това ще донесе съответните печалби за компанията по отношение на операциите и логистиката“, каза той.
Придобитите компании притежават приблизително 70 000 ха земя в щата Мато Гросо до Сул, в Средна Западна Бразилия, с 50 000 ха продуктивна земя, включително евкалиптови насаждения на различна възраст.
Сузано каза, че придобиването е в съответствие със стратегията му за създаване на опции за доставки за бизнеса му и за разширяване на самодостатъчността му по отношение на доставките на дървесина.
Транзакциите на Klabin и Suzano подлежат на обичайните регулаторни одобрения, включително от антитръстовия орган на Бразилия CADE.
Спор за земя
На латиноамериканската конференция на Fastmarkets през август главните изпълнителни директори на големите бразилски производители очакваха, че разходите за дървесина в страната ще се увеличат поради различни причини, като главният изпълнителен директор на Suzano Валтер Шалка цитира нарастването на броя на производителите на целулоза и растежа на нови сектори взискателна дървесина.
Шалка каза по това време, че цените на земята претърпяват „значителни увеличения“ в щатите Мато Гросо до Сул и Сао Пауло, което „ще затрудни новите проекти, защото конкурентоспособността [ще бъде] загубена“.
Производителите на целулоза в Бразилия са изправени пред ожесточена конкуренция за земя от производители на селскостопански култури, включително соя и царевица, с които страната е добре известна като световен лидер в производството и износа.
А в някои региони на страната, като Средния запад, големи площи земя са заделени като пасища за производство на говеждо месо.
Разработването на нови заводи за царевичен етанол в Бразилия също така осигурява допълнителна конкуренция за евкалипта, който се използва като източник на биомаса за генериране на енергия в тези съоръжения.
Един завод за етанол изисква 50 000 хектара евкалипт, разбират от Fastmarkets.
И според доклад на Бразилската конфедерация по земеделие и животновъдство (CNA), използвайки данни от Националния съюз на царевичния етанол, производството на етанол трябва да достигне 6 милиарда литра през реколта 2023/2024 г., което е 36% на годишна база увеличение и ръст от 800% през последните пет години – главно в щата Мато Гросо, но също и в Мато Гросо до Сул и Гояс.
Искате ли да научите повече за пазарите на горски продукти? Ние предоставяме набор от пазарна информация, включително краткосрочни и дългосрочни прогнози, данни за цените и пазарно покритие, за да сте една крачка пред пазара. Говорете с нашия екип и научете повече днес.

 

 

 

Източник https://www.fastmarkets.com/insights/us-housing-affordability-has-worsened-in-2023/

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.