Икеа спират производството на пластмаси за еднократна употреба

Икеа спират производството на пластмаси за еднократна употреба

29 декември 2021 scroll for more info

В момента в нашите океани има над 86 милиона метрични тона пластмаса. Ако нещата не се променят, до 2050 г. ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба.

IKEA се стреми да премахне пластмасата от потребителските опаковки до 2028 г. Това е ценна стъпка в правилната посока! За компания, която използва около 920 000 тона опаковъчен материал всяка година, ангажиментът за изоставяне на вредните пластмаси е нещо, което трябва да се отпразнува. 

"Искаме да поемем своя дял от отговорността за проблема. От януари 2020 г. постигнахме целта си да премахнем всички пластмасови продукти за еднократна употреба от нашата гама за обзавеждане на дома, ресторанти и бистра. Ние също така работим, за да предотвратим навлизането на повече пластмасови отпадъци в океаните и проучваме начини за създаване на продукти от пластмаса, свързана с океана. Последиците от замърсяването с пластмаса са тежки и ние сме решени да допринесем за неговото разрешаване по положителен и проактивен начин."

Лена Прип Ковач, ръководител на отдел за устойчиво развитие, Inter IKEA Group

 

Изобретателността и иновациите винаги са били основна част от бизнес модела на IKEA. Да видим, че тяхната иновация разширява обхвата си в устойчивост, ни дава голям оптимизъм за близкото бъдеще.

„Има предизвикателства. Например, не успяхме да заменим хартиените чаши с пластмасово покритие, използвани в нашите ресторанти и бистра. За да направим стъпка в правилната посока, ще започнем да използваме пластмаса от възобновяеми източници." Премахването на пластмасите за еднократна употреба също изисква промяна в поведението на потребителите. „Всички трябва да придобием навика да използваме контейнери за многократна употреба вместо торбички за фризер за еднократна употреба, например, и да пием по старомоден начин, без сламка. Пластмасовите сламки се превърнаха в символ на проблема с океанската пластмаса.

Каролайн Рийд, ръководител на проекти, IKEA of Sweden AB

 

Пластмасовите опаковки са водеща причина за замърсяването на океаните и изменението на климата. Повече глобални марки трябва да следват тези стъпки и да се обединят, за да преминат към кръгови, устойчиви алтернативи. Възобновяемите материали са ключови за спечелването на надпреварата срещу изменението на климата.

 

Нашата дългосрочна амбиция е да направим пластмасата, свързана с океана, достъпна като суровина за използване по целия свят. Като първа стъпка, ние демонстрираме потенциала на пластмасата, свързана с океана, като разработваме серия от нови прототипи на продукти, направени от PET бутилки, уловени в риболовни мрежи от испански рибари.

 

 


 

Източник: 

Eliminating single-use plastics (ikea.com)

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.