Германия и Австрия прилагат бонуси за ремонтиране на електрическо и електронно оборудване

Германия и Австрия прилагат бонуси за ремонтиране на електрическо и електронно оборудване

02 февруари 2022 scroll for more info

2 юли 2020 г. - Рекордните 53,6 милиона метрични тона (Mt) електронни отпадъци бяха генерирани в световен мащаб през 2019 г., което е с 21% повече само за пет години, според Global E-waste Monitor на ООН 2020 г.

Новият доклад също така прогнозира, че глобалните електронни отпадъци - изхвърлените продукти с батерия или щепсел - ще достигнат 74 Mt до 2030 г., почти удвояване на електронните отпадъци само за 16 години. Това прави електронните отпадъци най-бързо растящият поток от битови отпадъци в света, подхранван главно от по-високите нива на потребление на електрическо и електронно оборудване, краткия жизнен цикъл и малкото възможности за ремонт.

 

Как да направим ремонта по-евтин и следователно по-привлекателен, за да се намали е-отпдъка? В Австрия и германската провинция Тюрингия хората вече могат да бъдат частично обезпечени при ремонтиране на продукт благодарение на бонуса за ремонти субсидиран от държавите.

Днес основната бариера за ремонт остава цената, често доста по-скъпа в сравнение със закупуването на нов продукт. Тук идва и публично финансиран бонус за ремонт: за да се увеличи стимулът за ремонт, на потребителите се възстановява част от разходите им за ремонт. Този тип мерки са доста проста, но ефективна мярка срещу нарастващото количество електронни отпадъци. Всеки извършен ремонт удължава живота на продукта, като същевременно стимулира местната икономика и осигурява работни места, когато се извършва в сервиз.

 

Успешен старт в Тюрингия
От средата на юни 2021 година потребителите в германската провинция Тюрингия отговарят на условията за бонус програмата за ремонт. През първите две седмици държавното правителство вече субсидира 266 заявки за ремонт на стойност над 19 000 евро. Общо над 500 заявления бяха получени от центъра за консултации на потребителите, който отговаря за обработката им.

На потребителите могат да бъдат възстановени до максимум 100 евро за ремонт. През първите две седмици ремонтираните по схемата продукти включват предимно домакински уреди като съдомиялни, кафемашини и перални. Около 20 процента от ремонтите са извършени в независими сервизи – тоест в предприятия, които само ремонтират и не продават нови уреди. Повечето потребители са ремонтирали уредите си от специализирани търговци на дребно или електротехници (54%). Ваучерът е използван и за ремонти в магазини за електроника (12%) или с обслужване на клиенти на производителя (15%).

Идеята сега се разпространи и в други федерални провинции: в Долна Саксония въвеждането на бонусна система за ремонт е добавено към дневния ред на държавния парламент и много други германски провинции обмислят прилагането на подобна схема.

 

Положителни отзиви от Австрия: бонус за ремонт в цялата страна от 2022 г
Австрия вече има повече опит със схемите за бонус за ремонт. След като град Грац стартира нещата през 2017 г., Щирия, Долна Австрия, Залцбург, Горна Австрия и наскоро Виена въведоха подобна система. Навсякъде изглежда подобно: на потребителите могат да бъдат възстановени до 50% от разходите за ремонт, но обикновено се ограничават до 100 евро на случай на ремонт или на година. Бонусът обикновено се отнася само за електрически уреди.

В някои градове или държави ремонтът трябва да бъде извършен от фирма, която е вписана в регистър за ремонти, за да се гарантира качеството на ремонта. Град Грац го прави по различен начин. Той подкрепя не само търговски ремонти, но и инициативи за ремонт на общността: Repair Cafés могат да кандидатстват за до 1200 евро финансиране на година. Горна Австрия вече започна втория кръг от финансиране на бонус за ремонт. По време на първата фаза, от септември 2018 г. до декември 2019 г., бяха спестени около 260 тона електронни отпадъци, според регионалното правителство.

Във Виена също търсенето беше толкова голямо, че финансирането свърши за отрицателно време. За по-малко от три месеца бонусът за ремонт улесни ремонта на повече от 8 000 продукта, което представлява около 190 тона спестен CO2. Успехът на отделните регионални подходи вече доведе до това Националният съвет да призове федералното правителство да въведе бонуса за ремонт в национален мащаб. От 2022 г. всички австрийци трябва да получават до 200 евро за ремонт на електрическо и електронно оборудване, финансиран от фонда за възстановяване на Covid-19.

 

Пътят напред: бонус за ремонт, фокусиран върху местните работилници
Бонусът за ремонт е прост начин за спестяване на ресурси, като същевременно укрепване местните екосистеми. В много австрийски региони бонусът се отнася само за сервизи, които са част от ръководството за ремонт. По този начин властите гарантират, че средствата действително попадат в местния бизнес.

Регионите, които в момента разработват бонусна система, трябва да следват тази идея. Градовете и регионите, където такива мрежи за ремонт не съществуват, биха могли да ограничат бонуса за ремонт до базирани на местно ниво (или в радиус от xx километра) специализирани специалисти и работилници. Това ще гарантира, че парите от данъците остават в региона и ще гарантират, че програмата няма да се превърне в субсидия за производители, чиято ценова политика на резервни части е самата причина за високата цена на ремонта, от която потребителите често избягват.

Местно ръководство за ремонти, изброяващо сервизите в региона, е атрактивно предложение и за потребителите. Често ремонтът се проваля, защото хората не знаят къде да намерят квалифициран човек, който може да се погрижи за техния счупен тостер и други електроники. Някои германски градове и региони например вече предлагат преглед на местните сервизи на своите уебсайтове.

 

Не само да се борим със симптомите: имаме нужда от правото на ремонт
Едно нещо е ясно: бонусът за ремонт може да бъде само свързваща мярка, която увеличава пазара на ремонти в краткосрочен план – докато някои важни фундаментални условия не се променят.

Имаме нужда от универсално право на ремонт. Ще можем да променим устойчиво потреблението на ресурси само ако ремонтът и повторното използване станат по-привлекателни и също така по-евтини от закупуването на нови, дори без помощта на финансови субсидии.

Това изисква свободен от дискриминация достъп до достъпни резервни части и свързана с ремонт информация и продукти, проектирани по такъв начин, че повредените части да могат да се заменят лесно и без големи финансови и времеви усилия. Актуализациите на софтуера и фърмуера също трябва да се предоставят в дългосрочен план и да не се използват за предотвратяване на ремонти. И накрая, имаме нужда от индекс за ремонт, за да информираме потребителите за това колко ремонтопригодни са техните продукти на мястото на покупка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Източник:

https://repair.eu/news/germany-and-austria-implement-repair-bonuses/?link_id=4&can_id=5c987575874e74f45d70286c65c85483&source=email-right-to-repair-a-reality-in-2021-yes-and-no&email_referrer=email_1388282&email_subject=right-to-repair-a-reality-in-2021-yes-and-no

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.