Европейският парламент прие нови правила за редуциране, повторно използване и рециклиране на опаковки

Европейският парламент прие нови правила за редуциране, повторно използване и рециклиране на опаковки

07 декември 2023 scroll for more info

Европейският парламент прие нови правила за редуциране, повторно използване и рециклиране на опаковки

 

     Европейският парламент одобри позицията си относно нови правила за опаковките, важащи за територията на целия Европейски съюз и целящи справяне с непрекъснато растящите количества отпадъци и насърчаване на повторната употреба и рециклирането.

     Освен общите цели за намаляване на опаковките, предложени в регламента (5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г.), евродепутатите искат да зададат специфични цели за редуциране на пластмасовите опаковки – 10% до 2030 г., 15% до 2035 г. и 20% до 2040 г.

     Евродепутатите искат да се забранят много тънките пластмасови торбички за пазаруване (с дебелина под 15 микрометра), освен ако употребата им не е наложителна поради хигиенни причини или не се използват като първична опаковка за насипни храни с цел да се предотвратят загубите на храна. Те предлагат също силно да се ограничи употребата на определени опаковки за еднократно ползване, като миниатюрните опаковки за тоалетни продукти в хотелите и фолиото за опаковане на куфари по летищата.

     За да се предотвратят вредните въздействия върху здравето на хората, евродепутатите искат да се наложи забрана за употреба на т. нар. "вечни химикали" (пер- и полифлуороалкилирани съединения, PFAS) и Бисфенол А в опаковки, влизащи в контакт с хранителни продукти.

 

  Насърчаване на повторната употреба и пълнене за потребителите

     Евродепутатите целят да изяснят изискванията за опаковките за повторно използване и пълнене. Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи, като хотели, ресторанти и кафенета, трябва да предоставят на потребителите опцията да си донесат свои собствени контейнери.

 

  По-добро събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

     Новите правила изискват всички опаковки да бъдат рециклируеми, като отговарят на строги критерии, които предстои да бъдат дефинирани във вторично законодателство. Предвиждат се определени временни изключения, например за опаковки за храни от дърво и восък.

     Евродепутатите искат страните от ЕС да гарантират, че 90% от съдържащите се в опаковките материали (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон) ще се събират разделно до 2029 Г.

     "Скорошни събития в Европа, и по-специално в Белгия, отнасящи се до замърсяване на води с PFAS, са доказателство за спешната необходимост от предприемане на действия. Гласувайки в полза на забраната за "вечни замърсители" в опаковките за храни, ЕП показва, че цели да защити здравето на европейските граждани. Що се отнася до пластмасите, договорката е изпълнена, тъй като моят доклад е насочен към справяне със същината на проблема чрез задаване на по-строги цели за редуциране на отпадъците от пластмасови опаковки. Краят на опаковките за еднократна употреба обаче все още е много далеч", коментира докладчикът Фредерик Рийс (Renew, Белгия).

     Парламентът е готов да започне преговори с държавите членки относно окончателната форма на закона, след като Съветът приеме позицията си.

     През 2018 г. опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в ЕС. Той е все по-голям източник на отпадъци, като общият брой на отпадъците в ЕС се е увеличил от 66 милиона тона през 2009 г. на 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. — цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., без предприемането на допълнителни мерки.

 

 

Източник: https://www.ecology-and-infrastructure.bg/bg/ep-prie-novi-pravila-za-reducirane-povtorno-izpolzvane-i-reciklirane-na-opakovki/2/491/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=EcoInfra-2023-04

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.