Европа регистрира 73% коефициент на рециклиране на алуминиеви кутии/кенове

Европа регистрира 73% коефициент на рециклиране на алуминиеви кутии/кенове

06 януари 2023 scroll for more info

Може ли процентът на рециклиране да отразява рециклируемостта на алуминия според търговските групи?

Рециклиране на алуминиеви кутии
Производителите на алуминий и производителите на консервни кутии казват, че предпочитат нивата на рециклиране, измерени на входа на съоръжението за рециклиране (топене или преработка).


Доклад на две базирани в Брюксел търговски групи установи, че рециклирането на използвани алуминиеви кутии за напитки през 2020 г. е регистрирано на 72,8 процента. Процентът е първият регистриран след въвеждането на нови правила за докладване на рециклирането в ЕС, според Metal Packaging Europe и European Aluminium.

По тегло, 510 000 метрични тона кутии и кенове са били рециклирани през 2020 г. според двете групи, спестявайки 4,2 милиона тона емисии на CO2, според тяхната мярка. Измерваният регион включва Европейския съюз, Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия и Исландия.

Цифрата от почти 73 процента за 2020 г. доведе до спад от 3 процентни пункта в сравнение с 2019 г., но ръст от 9 процента консумирани консерви. „Общото количество алуминий, рециклиран от консервни кутии, достигна рекордно ниво от 510 000 метрични тона, което е увеличение с повече от 20 000 метрични тона спрямо предходната година“, заявяват двете групи.

Могат ли производителите (членове на Metal Packaging Europe) и техните доставчици на алуминий (членове на European Aluminium) да кажат, че добрата новина се крие във високия процент след въвеждането на новите правила на ЕС за отчитане на рециклирането. Освен това те хвалят „грандиозния ръст на консумираните кутии“ и че „общият тонаж на рециклираните алуминиеви кутии се е увеличил“.

Повечето държави-членки на ЕС сега докладват на входа на съоръжението за рециклиране (топене или преработка), вместо на етапа на събиране. Това доведе до спад в рециклирането на някои опаковъчни материали.

„Ние напълно подкрепяме новите правила на ЕС за отчитане на рециклирането, тъй като те измерват „истинското“ рециклиране и сме доволни да отбележим, че това е довело само до много малък и вероятно само временен спад в степента на рециклиране на кутии“, Metal Packaging Europe Главният изпълнителен директор Леони Нокс-Пийбълс казва.

„Алуминиевата кутия за напитки вече отговаря на най-високата степен на рециклируемост от 95 процента, както е предложено в новия проект за Регламент за опаковки и отпадъци от опаковки,“ добавя Нокс-Пийбълс. „Тъй като алуминиевите кутии за напитки са изцяло кръгли и могат да се рециклират безкрайно без загуба присъщите свойства на алуминия, ние сме уверени, че дори и на един разрастващ се пазар ще можем да изпълним нашата амбиция за 100 процента рециклиране на кутии за напитки до 2030 г.”.

Маартен Лабертън, директор Packaging Group в European Aluminium, казва: „Тъй като все повече и повече страни се обръщат към системи за връщане на депозити, ние ще можем да рециклираме повече кутии чрез решение за претопяване от кутия към кутия, генерирайки максимални ползи за околната среда. Ние призоваваме страните с класически EPR системи да инвестират повече в събирането и сортирането на цялата фракция от алуминиеви опаковки, за да затворим напълно цикъла на материалите.“

Той добавя: „Въпреки че сме изненадани от необоснованите високи цели за повторна употреба в новото предложение на ЕС, ние приветстваме задължението за събиране на 90 процента или повече метални и пластмасови контейнери за напитки за рециклиране, за предпочитане чрез системата за връщане на депозит. Системата за връщане на депозит трябва да бъде балансирана, което означава, че трябва да се управлява от независим оператор, да има променливи такси за депозит и да няма кръстосано субсидиране между съответните материали.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: 

Europe records 73 percent UBC recycling rate - Recycling Today

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.