Цифрови инициативи за третиране на отпадъци

Цифрови инициативи за третиране на отпадъци

03 октомври 2024 scroll for more info

Какви са цифровите и технологични иновации, внедрени от играчите в сектора на трансформация и оползотворяване на отпадъци?

 

Прогнозна поддръжка и интелигентно събиране на отпадъци

Стратегическият комитет на сектора за трансформация и оползотворяване на отпадъци представи миналата година новия договор за сектора с амбициозни проекти за подпомагане на трансформацията му.

Този сектор, съставен от участници, позиционирани в дейности по събиране, сортиране, подготовка, оползотворяване и рециклиране, е изправен пред необходимостта да постави управлението на отпадъците си в съответствие с логиката на кръгова икономика, за да отговори на предизвикателствата на екологичния преход и целите, заложени в регулаторната и законовата рамка.

Законът за енергийния преход за зелено развитие и Пътната карта за кръгова икономика предвиждат намаляване на депонирането с 50% между 2010 и 2025 г., като по този начин се подчертава необходимостта от иницииране на трансформацията на сектора за подобряване на неговата ефективност.

Договорът на стратегическия комитет на сектора, който подписва ангажимент между държавата и участниците в сектора, очертава неговите контури, по-специално чрез подчертаване на роботизацията и събирането на данни.

Има много пътища за иновации с интегрирането на цифрови технологии, като изкуствен интелект, свързани обекти и дори 3D печат.

 

Какви са цифровите и технологични иновации, внедрени от участниците в сектора за трансформация и оползотворяване на отпадъци?

 

Роботизация и ИИ в услуга на центровете за сортиране

Търсенето на суровини стана много по-сложно. Действително, там където бяха нужни 6 химически елемента от класификацията на Менделеев за изграждане на мелница, днес са нужни 60 за изграждане на вятърна турбина.

Изправен пред това предизвикателство, секторът трябва да иновира, за да вземе предвид тези нови изисквания и ограничения, и следователно да модернизира своите центрове за сортиране. Експериментите вървят добре, а триптихът на роботиката, изкуствения интелект и цифровите иновации открива пътя към ново поколение центрове за сортиране.

Франция инсталира робот в завод в Амиен, за да увеличи количеството сортирани отпадъци и качеството на селекцията. Първата стъпка в инсталирането му включваше изпращане на стотици хиляди снимки в неговата база данни. Роботът успя да различи хартия и картон от кенове и пластмасови бутилки, които трябваше да бъдат премахнати от сортиращия поток.

По време на втория етап на инициализацията му беше необходимо да се адаптира алгоритъмът, базиран на изкуствен интелект и дълбоко обучение, така че роботът да стане още по-прецизен и да се учи от грешките си. В режим на нормална работа, роботът премахва 60% повече отпадъци на час от оператора.

За да се гарантира контрол на качеството след сортирането от робота, оператор от компанията за управление на отпадъци, оборудван с таблет, остава на края на линията, за да събере 10% от отпадъците, забравени от робота. Чрез телеуправляваното сортиране, операторът посочва на таблета си отпадъците, които трябва да бъдат премахнати от лентата, и едно сгъващо се рамо ги премахва от потока.

Внедряването на този тип интелигентни сортиращи роботи, оборудвани с механизми за обучение за разпознаване на различните видове отпадъци, чиито натрупани знания биха били споделени с всички оператори в страната, представлява важен въпрос за развитие, на който може да разчита стратегическият комитет на сектора.

 

Прогнозна поддръжка и интелигентно събиране на отпадъци

Сортирането не е единствената област в сектора на трансформация и оползотворяване, която се възползва от цифровите и технологични иновации. През последните години енергийните възстановителни единици (инсинератори) и депата за отпадъци внедриха софтуер за компютърно подпомагане на управлението на поддръжката, за да помогнат на техниците да проследяват своите поддържащи интервенции.

Кръстосано свързани с данни от свързани обекти, инсталирани на оборудването, производителите искат да преминат към прогнозна поддръжка, за да предвидят по-добре нуждата от резервни части, мобилизацията на специалисти и да не действат в спешни случаи, като по този начин гарантират по-голяма безопасност на техниците.

Свързаните обекти също така позволяват оптимизиране на логистиката на отпадъците, и по-специално събирането на отпадъци. Една компания е създала свързан център за управление на отпадъците в близост до Лион.

Чрез централизацията на данни от сензорите, разположени на камионите за събиране на отпадъци и контейнерите, и кръстосаното свързване с районите на събиране на отпадъци, изисквани от техните клиенти, екипите на пилотния център избират най-добрия маршрут за събиране, предлаган от алгоритъма за оптимизация.

Разгръщането на този тип сензори постепенно ще утвърди концепцията за свързани контейнери, които, благодарение на събраните данни от типа големи данни, като степента на запълване или състава на отпадъците, ще оптимизират управлението на услугите за събиране и ще подобрят ефективността на сортирането.

Секторът за трансформация и оползотворяване на отпадъци е изправен пред много предизвикателства: падащи цени на суровините, влошаващи се маржове, поява на нови играчи и нови правила. Залогът е голям за историческите участници в сектора, които ще трябва да намерят в технологичните и цифрови иновации нов модел на кръгова икономика, за да се превърнат в лидери на екологичния преход.

 

Ще бъде въпрос на държавата, местните общности и компаниите да намерят правилния баланс, за да инвестират масово в оборудване и инфраструктури, интегриращи новите технологии и предвиждащи бъдещите процеси на изграждане на професии и умения на утрешния ден. Благодарение на съгласието на всички заинтересовани страни, ще можем да изградим свят за нашите деца.

 

 

 

 

 

Източник:

Digital initiatives for waste treatment – Waste Management and Dumpster Rental (dma12.org)

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.