Бързооборотни потребителски стоки: Как цените на суровините ще повлияят на разходите през 2024 г

Бързооборотни потребителски стоки: Как цените на суровините ще повлияят на разходите през 2024 г

07 март 2024 scroll for more info
Прогнозата на Fastmarkets за 2024 г. за ключови суровини и съставки, използвани в производството и разпространението на бързооборотни потребителски стоки
Перспективи за 2024 г. Алуминий Неблагородни метали Бързооборотни потребителски стоки Опаковки Палмово масло
В тази статия се задълбочаваме в пазарните перспективи за 2024 г. за три ключови материала, използвани в производството на бързооборотни потребителски стоки (FMCG) – хартиени опаковки (и иглолистна дървесна маса, която се използва за опаковки и няколко други продукта във вашата верига за доставки), алуминий и палмово масло. Ние проучваме техните прогнозирани ценови тенденции и факторите, влияещи върху тези прогнози.
Мудна макроикономическа перспектива
В макроикономическия пейзаж за 2024 г., характеризиращ се с обща забавяне, три ключови фактора ще повлияят на решенията за покупка:
Основната роля на потребителското търсене в северноамериканските и европейските икономики, което се фокусира върху разходите, а не върху настроенията, като поведението на потребителите в Китай също е от решаващо значение
Значението на възобновяемата енергия и електрическия транспорт в глобалната икономика, на фона на геополитически рискове и потенциални положителни въздействия от намалените лихвени проценти върху потребителските разходи
Потенциалната експанзия на Индия в глобалната икономика, особено в морския транспорт, показва значителен потенциал за растеж.
Тези фактори подчертават важността на наблюдението на потребителското поведение, тенденциите в възобновяемата енергия и икономическата роля на Индия за бизнеса с бързооборотни стоки.
Възстановяването на цената на целулозата е в ход
В нашия неотдавнашен анализ на глобалните пазари на целулоза фокусът беше върху прозренията от London Pulp Week (LPW), хвърлящи светлина върху ключови изводи, свързани с прогнозата за цените на целулозата за 2024 г.
Трябва да се отбележи, че в Китай тече възстановяване на цените на целулозата, водено от скок в търсенето и покупки, свързани с попълването на запасите, въпреки че възникват въпроси относно устойчивостта на това рали. Точките за дискусия от LPW подчертават промени в динамиката както на предлагането, така и на търсенето: докато производителите на целулоза са успели да намалят запасите чрез увеличени доставки до Китай и свързани с пазара прекъсвания, затварянето на капацитет също е повлияло на предлагането.
Гледайки напред, индустрията очаква по-здрав пазар през 2024 г. с изчистени запаси и потенциал за по-строги условия, но опасенията остават около високите лихвени проценти, прекъсванията на доставките и необходимостта от синхронизиран растеж на търсенето в основните региони. Този анализ предоставя ценни прозрения за заинтересованите страни в сектора на бързооборотните потребителски стоки, особено тези, които разчитат на опаковъчни материали на основата на целулоза, предлагайки поглед върху факторите, оформящи цените на целулозата и динамиката на пазара за следващата година.
Пейзажът на хартията и опаковките показва „значителна нестабилност“
Глобалният пазар на рециклирана хартия (RCP) е свидетел на значителна нестабилност през последните години, като колебанията оказват влияние върху цените в различните региони.
В Северна Америка нарастването на капацитета за опаковане на базата на рециклирани влакна доведе до повишаване на цените, въпреки спада на средните годишни цени. В Европа слабото вътрешно търсене доведе до колебания в цените, докато в Азия цените паднаха поради слабо търсене и повишена конкуренция. Геополитическото напрежение, като кризата в Червено море и несигурността в китайската и американската икономика, поставят допълнителни предизвикателства за пазара на RCP през 2024 г.
Нарастващо търсене на „зелен“ алуминий
Секторът на хранителните опаковки в Китай беше изправен пред предизвикателства през 2023 г. През 2022 г., воден от глобалната пандемия, имаше значително увеличение на търсенето на алуминиеви опаковки за еднократна употреба. Въпреки това, тъй като ограниченията, свързани с пандемията, отслабнаха в световен мащаб през 2023 г. и предизвиканите от пандемията икономически тенденции намаляха, потреблението на алуминиеви опаковки остана предимно на вътрешния пазар в Китай. Тази промяна доведе до спад за индустрията за хартиени опаковки като цяло, придружен от спад в цените.
На пазара се наблюдава нарастващо търсене на нисковъглероден алуминий в индустрията за напитки и опаковки, в съответствие с глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове. Напредъкът в нисковъглеродния първичен алуминий, включително технологиите за топене без въглерод, улесняват производството на опаковки, близки до въглеродно неутрални. Европейските нисковъглеродни диференциали на Fastmarkets за алуминий отразяват реакцията на пазара на тези развития, сигнализирайки за преминаване към устойчиви практики в алуминиевата индустрия.
Възстановяването на алуминия се очаква през втората половина на 2024 г
Цената на алуминия напоследък се търгува в диапазон, като спадът от октомври се опитва да се стабилизира. Първоначално оптимизмът по отношение на икономическото възстановяване на Китай доведе до надценяване на неговите мерки за стимулиране, но разочарованието от представянето му измести настроенията към песимизъм, което повлия на цените на неблагородните метали.
Съществува обаче убеждение, че сега пазарът подценява потенциала на Китай за политики в подкрепа на растежа, което може да предизвика сблъсък, ако икономиката се засили. Нашите перспективи за неблагородните метали предполагат постепенно стабилизиране през последните месеци на годината, с очаквания за по-благоприятна макроикономическа среда, тъй като възстановяването на Китай се ускорява, което потенциално влияе положително на цените на неблагородните метали. Въпреки че може да има допълнителен натиск в посока надолу, по-ниските стойности се очаква да привлекат купувачи на спад, в зависимост от доказателствата за последващи покупки, за да оправдаят положителната перспектива в края на годината.
Цените на палмовото масло се стабилизират поради силно експортно търсене
Палмовото масло, най-широко използваното растително масло в света, е изправено пред нарастващо търсене отвъд традиционните употреби поради ролята си в производството на възобновяема енергия. Въпреки това стагнацията на производството в големи производители като Индонезия и Малайзия, съчетана с геополитическа и свързана с времето нестабилност, доведе до сериозни колебания в цените през последните години.
Въпреки че цените се повишиха през 2022 г. поради страхове от предлагането и промени в политиката, оттогава те се стабилизираха, въпреки че тесните условия на предлагане продължават. С поглед към 2024 г. се очаква цените да останат сравнително високи, подкрепени от силното експортно търсене и по-ниските прогнози за производство. Фактори като правителствени политики, метеорологични модели като Ел Ниньо и международни разпоредби за възобновяема енергия ще продължат да влияят върху цените на палмовото масло и нивата на производство.
Научете повече: Цени на палмово масло и перспективи за производство – Fastmarkets
Проследяването на цените на стоките за сектора на бързооборотните стоки е от решаващо значение
В заключение, перспективите за 2024 г. за ключови суровини, жизненоважни за производството на бързооборотни стоки, разкриват пейзаж, повлиян от макроикономически фактори, пазарна динамика и тенденции за устойчивост. Тъй като потребителското търсене остава ключово на фона на общо забавяне на икономиката, предприятията за бързооборотни стоки трябва да наблюдават тенденциите в разходите, приемането на възобновяема енергия и икономическата експанзия на Индия.
Прозренията от секторите на металите, горското стопанство и селското стопанство подчертават развиващата се динамика на предлагането и търсенето, с възможности и предизвикателства, оформящи ценообразуването и наличността. За заинтересованите страни, които се справят с тези сложности, текущият анализ е от решаващо значение за адаптиране и процъфтяване в непрекъснато променящия се пейзаж на бързооборотните стоки. Бъдете информирани с всеобхватното пазарно разузнаване и прогнози на Fastmarkets, насочващи стратегически решения за успех през 2024 г. и след това.
Разберете какво се очаква за други ключови материали, използвани в производството и разпространението на бързооборотни потребителски стоки, включително дървесна маса и хартия, неблагородни метали и палети. Посетете нашия център за перспективи за 2024 г.

 

Източник: https://www.fastmarkets.com/insights/fast-moving-consumer-goods-how-raw-material-prices-will-impact-costs-in-2024/

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.