Технологията за целулоза и хартия се разширява до новата текстилна индустрия

Технологията за целулоза и хартия се разширява до новата текстилна индустрия

17 март 2022 scroll for more info

Текстилната индустрия се интересува все повече от по-устойчиви текстилни продукти на основата на целулоза и рециклиране на текстил. Valmet вижда значителен бизнес потенциал в индустрията, тъй като неговата технология и опит са приложими за процесите на текстилни влакна.

 

Текстилното производство е третата по големина производствена индустрия в света и текстилният пазар се разраства бързо. Нараства интересът към текстилните изделия на базата на целулоза и рециклирани влакна, тъй като поведението на потребителите и законодателството на ЕС се променят, а модните марки са изправени пред огромен натиск да произвеждат устойчиви продукти. 

Като партньор в процесните технологии, услуги и автоматизация за производство на влакна на база целулоза и рециклирани текстилни влакна, Valmet вижда значителен бизнес потенциал в текстилната индустрия. Устойчивата употреба на текстил също е добре съобразена с мисията на Valmet да преобразува възобновяемите ресурси в устойчиви резултати. При рециклирането на текстил потенциалът в момента е съсредоточен силно върху европейския пазар, където ЕС планира да спре депата за текстил до 2025 г. и все повече настоява за повече рециклиране на дрехи.  

 

 

Използване на съществуващи технологии и опит

Технологията и експертният опит на Valmet за производство на целулоза и хартия са приложими за процесите на текстилни влакна. Вече няколко години Valmet има близки отношения с определени партньори, които се интересуват от разработване на процеси за рециклиране на текстил и текстилни влакна на базата на целулоза.


„Опитът на Valmet в разширяването и демонстрирането на нови технологии в търговски мащаб и нашите собствени пилотни съоръжения за тестване на иновации са големи предимства за нас при навлизането в индустрията на текстилните влакна. Ние също така сме готови да развиваме по-нататъшни технологии за различни нужди на клиентите с нашите ключови партньори“, казва Ари Саарио, вицепрезидент, бизнес линия за стратегия и научноизследователска и развойна цел, целулоза и енергия. 

 

Технологията и експертният опит на Valmet за производство на целулоза и хартия са приложими за процесите на текстилни влакна.

В допълнение към основното оборудване и процеси, Valmet може също да осигури автоматизация, измервания, оптимизация на базата на данни и поддръжка на жизнения цикъл. 

p12_570x277.jpg

Циркулозна пулпа.

„Разработването на решения за устойчивата индустрия за текстилни влакна е много добро съвпадение със стратегията на Valmet и нашето предложение днес е отлична отправна точка за разработване на надеждни решения с добавена стойност за индустрията. Можем да използваме нашите съществуващи технологии и опит както от нашите предприятия за производство на целулоза и хартия,” казва Саарио. 

 

Текстилното производство е третата по големина производствена индустрия в света. 

Две големи поръчки през 2021 г 

През 2021 г. Valmet обяви две големи поръчки от текстилната индустрия. Valmet ще достави основното оборудване за завода за рециклиране на текстил на Renewcell и технологията за сушене за съвместната фабрика за текстилни влакна Spinnova-Suzano. 

Процесите на Renewcell използват памук и други целулозни влакна и ги превръщат в биоразградим продукт от целулоза, произведен от 100 процента рециклиран текстил.  

p10_570x277.jpg

„Нашите клиенти използват разтварящата се целулоза, която произвеждаме, Circulose®, за да направят биоразградими вискозни или лиоцелни текстилни влакна с необработено качество. Гордеем се, че работим с водещи в индустрията текстилни компании като H&M Group и Tangshan Sanyou при използването на нашия продукт. В момента изграждаме нов завод за рециклиране на текстил в промишлен мащаб в индустриалната зона на SCA Ortviken в Сундсвал, Швеция. От 2017 г. ние разработваме и оптимизираме нашия уникален в света патентован процес на рециклиране в нашия по-малък завод в Кристинехамн и ще използваме констатациите от нашия проект Ortviken, в който Valmet е наш ключов технологичен партньор“, казва Харалд Кавали-Бьоркман, главен директор по растежа на Renewcell. 

„По-голямата част от текстилните отпадъци в миналото са отивали в депата и дори рециклираният текстил е бил използван в приложение с ниска добавена стойност – например като пълнители за мебели. Технологията на Renewcell е резултат от задълбочено разработване на продукти и предлага нов продукт за разтваряне на целулоза на текстилния пазар. Заводът използва опита на Valmet за подготовка, избелване и сушене. Проекти като този ще предложат нови възможности в цялата верига на стойността“, казва Рикард Андерсън, вицепрезидент на бизнеса за обработка на влакна на Valmet. 

Заводът на Spinnova и Suzano ще произвежда текстилни влакна от целулоза или отпадъчни потоци без вредни химикали, с минимално използване на вода и емисии и нулеви отпадъци. 

p11_570x277.jpg

„Избрахме Valmet, световен лидер в технологиите за целулоза и хартия, като ключов партньор в нашата технология, за да подкрепим мащабирането на нашето устойчиво производство на влакна. С доказателство за концепция от нашата пилотна фабрика в Ювяскюля, Финландия, сега изграждаме първата си търговска фабрика за влакна, също в Ювяскюля, като съвместно предприятие 50/50 с нашия стратегически партньор Сузано. Очаква се фабриката да започне да функционира в края на 2022 г., като произвежда влакна за нашите партньори на марката, които наред с други страхотни марки, в момента включват Adidas, H&M Group, The North Face и Marimekko. Текстилната индустрия с нетърпение очаква устойчиви алтернативи за своята материална база“, обяснява Яне Поранен, главен изпълнителен директор и съосновател на Spinnova. 

 

ЕС планира да спре депонирането на текстил до 2025 г. и все повече настоява за повече рециклиране на дрехи. 

„Има голям потенциал за уникалната технология и опит на Valmet в нововъзникващите нови био-базирани текстилни процеси. Сътрудничеството със Spinnova е отличен пример за нашия силен фокус върху създаването на технологични иновации и как можем да създадем нови възможности в индустрията, базирана на влакна. Можем да използваме нашите доказани съществуващи технологии, а нашият широк опит в процесите на влакна е от съществено значение за увеличаване на производството. И ние непрекъснато разработваме нови продукти и технологии,” казва Яри Вахяпесола, президент на линията за хартия във Valmet. 

 

Как законодателството на ЕС се отразява на текстилната индустрия? 

Европейската комисия планира следните мерки за текстилната индустрия: 

  • Разработване на изисквания за екодизайн, за да се гарантира, че текстилните продукти са подходящи за кръговост, осигуряване на усвояването на вторични суровини, справяне с опасните химикали и овластяване на бизнеса и потребителите да избират устойчив текстил. 
  • Подобряване на бизнес и регулаторна среда за устойчиви и кръгови текстилни изделия в ЕС чрез подкрепа на моделите продукт като услуга, кръговите материали и производствените процеси и международното сътрудничество за повишена прозрачност. 
  • Предоставяне на насоки за разделно събиране на отпадъци от текстил, в съответствие с настоящата рамкова директива за отпадъците, която изисква държавите-членки да създадат разделно събиране на отпадъци от текстил до 2025 г. 
  • Насърчаване на сортирането, повторната употреба и рециклирането на текстил, включително чрез иновации и мерки като разширена отговорност на производителя. 
  • Текстилната промишленост също е определена като приоритетен сектор за преминаването на ЕС към устойчивост в Европейския зелен договор и Новата индустриална стратегия за Европа поради високото използване на ресурси и силното въздействие върху околната среда.

Източник: Европейски парламент (https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-european-green-deal/file-eu-textiles-strategy/09-2021)  

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник:

Pulp and paper technology expands to the new textile industry (valmet.com)

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.