Рециклирането на каучук без гуми - заема централно място !

Рециклирането на каучук без гуми - заема централно място !

27 ноември 2023 scroll for more info
Рециклирането на каучук без гуми - заема централно място !

Има много възможности и има нарастваща инерция към използването на рециклирано съдържание, казват експерти.
„Все още има много предизвикателства с използването на рециклиран каучук, но мисля, че живеем във вълнуващо време. Имаме много възможности и определено има нарастваща инерция към използването на рециклирано съдържание“, каза Макс Крейпо от Greencore Resources Ltd, председател на Комитета за гуми и каучук BIR, в заключителните си коментари на сесията по време на последната конвенция на BIR.
Докато повечето предишни срещи на Комитета бяха съсредоточени върху излезлите от употреба гуми, последните предоставиха завладяваща представа за рециклирането на различни други форми на каучуков скрап.
Например, базираният в Индия съвместен управляващ директор на GRP Ltd Харш Ганди очерта годишното производство на неговата компания от около 25 000 тона регенерат от бутилови вътрешни гуми - около три четвърти от които се продават обратно на сектора на гумите за използване във вътрешни гуми и облицовки на гуми където нивата на включване в съединенията могат да достигнат до 12-15%. Други водещи приложения включват потискане на звука и вибрациите.
Ганди оцени световното производство на регенериран бутил на 200 000 тона годишно, като Южна Корея и Китай се присъединяват към Индия като най-големите производители. Мартин фон Волферсдорф, директор на Wolfersdorff Consulting в Германия, призна, че обемите на регенерирания бутил в Европа са много по-ниски от тези в Азия, въпреки факта, че този „много чист поток“ предоставя „възможности за рециклиране, а не за преработка“.
Междувременно от 2004 г. насам, базираната в Малайзия Bridge Fields Resources преобразува голямо разнообразие от каучукови отпадъци във висококачествена дъвка, като основната суровина включва латексови ръкавици. Главният изпълнителен директор на компанията Асмипудин Мохд Али Джина обясни, че това също е чист поток с една полимерна структура, като по този начин осигурява „маневреност“ по отношение на продуктовите опции, които включват обувки, гумени ленти, колела и регенерирани гуми. „Някои производители са готови да платят повече, ако могат да го поставят на етикетите си като „рециклиран“, отбеляза той.
Такива силни истории за приложения са важни за развитието на рециклирането на каучук, според фон Волферсдорф. „Когато се стигне до техническото представяне на рециклираните материали, все още наистина има стигма“, оплака се той. „Това е нещо, срещу което нашата индустрия трябва да работи, като показва добри примери за представяне.“
Ганди вярваше, че всяко увеличение на усвояването на регенерацията ще зависи до голяма степен от приложението и вида на полимера, „защото всички те имат различна динамика“. В същото време обаче той призова за по-голямо признаване на ролята на регенерацията за подобрената безопасност на процеса и намаленото потребление на енергия.
На срещата бяха разгледани и основните технологии за рециклиране на каучук, а именно микронизация в околната среда и криогенна микронизация и регенерация/девулканизация. Според Ганди много компании предпочитат регенерацията пред микронизирания каучуков прах поради по-еластомерното състояние на първия. „Мисля, че регенерацията е тук, за да остане по-дълго, защото е по-активна, докато каучукът е по-инертен“, твърди той.

 

„В крайна сметка“, каза фон Волферсдорф, „всичко е въпрос на производителност на приложението и колко (рециклирано съдържание) можете да поставите без загуба на свойства.“

 

Източник:

https://www.wasterecyclingmea.com/news/tyre-recycling/non-tyre-rubber-recycling-takes-centre-stage

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.