Победа в съда

Победа в съда

05 януари 2022 scroll for more info

 

Играта приключи за коридора за пластмаси в делото за въздействие върху човешкото здраве с бисфенол А


Съдът на ЕС потвърди, че бисфенол А (BPA - синтетично органично съединение, използвано при производството на епоксидни смоли и други полимери) – химикал, използван за направата на пластмаси – трябва да бъде посочен като „вещество, предизвикващо много сериозно безпокойство“ заради свойствата му да разрушават хормоните върху човешкото тяло.

След научна работа, извършена от френските власти, Европейската агенция по химикали (ECHA) идентифицира BPA като опасен за ендокринната система – и поради това предизвиква много голямо безпокойство. С днешното си решение Съдът отхвърли последния опит на групата PlasticsEurope да отмени решението на ECHA – така че BPA ще остане в официалния списък на веществата, предизвикващи много сериозно безпокойство. PlasticsEurope не може да обжалва това решение.

BPA се използва при производството на хранителни контейнери, пластмасови бутилки и касови бележки. Той вече е забранен в ЕС за някои продукти – като бебешки бутилки. Франция забрани BPA във всички хранителни опаковки, контейнери и прибори.

Алис Бернар, адвокат в благотворителната организация по екологично право "ClientEarth", встъпила в случая, разказа: „BPA е един от най-изучаваните химикали и свойствата му за нарушаване на хормоните при хората са добре документирани. Съдът потвърди, че решението на ECHA да посочи BPA като „вещество, предизвикващо много сериозно безпокойство“ е законно и научно обосновано. ECHA и френските власти трябва да бъдат похвалени – това е не само победа за общественото здраве, но също така показва, че публичните органи могат и трябва да устоят на натиска на индустрията.

„Знаем, че все още има много химикали, нарушаващи хормоните, които все още не са признати като такива от законодателството на ЕС. От Комисията на ЕС и националните публични органи зависи да предприемат действия за запълване на празнотите. Тази преценка несъмнено укрепва тяхната ръка и трябва да бъде катализатор за по-нататъшни действия. Индустрията трябва да инвестира в алтернативи, вместо да харчи ресурси за борба с така необходимото регулиране в съда."

През 2015 г. организацията с нестопанска цел ChemSec идентифицира 32 химикали, нарушаващи ендокринната система, които трябва да бъдат добавени като приоритет към официалния списък на ЕС за „вещества, предизвикващи много сериозно безпокойство“. Оттогава само три от тях (DCHP и 3-бензилиден камфор 3-BC, бутил 4-хидроксибензоат) са изброени като химикали, нарушаващи ендокринната система.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: 

Court win: Game over for plastics lobby in BPA human health impacts case | ClientEarth

 

 

София, 2227 Божурище,
Индустриална Зона,
ул. Иглика 2
База за преработка, събиране и съхранение на хартия и дърво
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
София, Гурмазово
42.759350, 23.184970
База за преработка, събиране и съхранение на пластмаси, метал и стъкло
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Варна, Западна промишлена зона, Феникс Реком 2
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.

 

Плевен,
Западна промишлена зона
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:30 до 17:00 ч.
Видин,
ЮПЗ /Бивша цигарена фабрика /
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.

 

Монтана
бул.Трети Март 145
Работно време:
понеделник - петък,
от 08:00 до 16:30 ч.